Министарка Зорана Михајловић обишла брану „Стубо-Ровни“

Почетак » Министарка Зорана Михајловић обишла брану „Стубо-Ровни“ » Актуелно » Министарка Зорана Михајловић обишла брану „Стубо-Ровни“

За завршетак вишенаменског хидросистема бране „Стубо- Ровни“ код Ваљева, биће опредељено између 50 и 60 милиона динара за пројектно-техничку документацију, рекла је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, настављајући данас посету Ваљеву, обиласком овог хидросистема.

„Ово је стратешки важно, када говоримо о водоснабдевању овог краја и Србије, о чему морамо као држава да водимо рачуна. Током ове године, цела Влада, зато што то не може само једно министарство, разговараће на који начин наставити даља улагања, јер је потребан велики новац. Један део новца је обезбедила Канцеларија за јавна улагања, а то је 6,5 милиона евра. Остало очекујем да договоримо до септембра у целој Влади на који начин ћемо финансирати, да бисмо имали планирано у буџету за 2019. годину. Ово морамо коначно завршити, да не дођемо у ситуацију да за пет до десет година причамо да се ради већ 40 година. Водоснабдевање је важно, али и заштита од поплава и све остало што доноси овај хидросистем“, рекла је проф. др Зорана Михајловић.

„Ми смо то и осетили, када је брана 2014. године буквално спасила Ваљево већих штета и катастрофа“, нагласио је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић приликом обиласка постројења и бране „Стубо-Ровни“.

Изградња бране је почела 1989. године и до сада је уложено око 80 милиона евра из фондова Републике Србије, Европске уније, града Ваљева и донација Чешке Републике. Потом је изграђено 27 километара цевовода, постројење за прераду воде, капацитета 600 литара у секунди, измештен је део магистралног пута Ваљево- Бајина Башта у дужини од 12 километара, а у функцију је стављен и систем обавештавања и узбуњивања.