Министарство пољопривреде определило 2,5 милијарде динара за спровођење Уредбе

Почетак » Министарство пољопривреде определило 2,5 милијарде динара за спровођење Уредбе » Вести » Министарство пољопривреде определило 2,5 милијарде динара за спровођење Уредбе

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Управе за пољопривредно земљиште, презентовали су у Ваљеву  Уредбу о утврђивању Програма извођења радова на заштити, уређењу и коришћењу пољопривредног земљишта у 2013. години.
 
Управа за пољопривредно земљиште објавила је конкурс за доделу подстицајних средстава у 2013. години за предвиђене мере, а из републичког буџета у овој години за те намене опредељено је око 2,5 милијарде динара.
 
У уводном излагању, присутним представницима локалних самоуправа и Пољопривредних стручних служби из Колубарског и Мачванског управног округа, обратио се заменик градоначелника града Ваљева Витомир Митровић који је овом приликом истакао:
 
„Велики је значај данашње презентације како би размотрили све моделе израде програма заштите и коришћења земљишта почев од утврђивања плодности као и свих других наведених субјеката који су кроз Уредбу регулисани. Сасвим сигурно је да ћемо сви узети учешће у конкурисању за ова средства, зато је важно чути и све детаље, како би били спремни да аплицирамо. Ово је само једна од низа мера који се на нивоу ресорног министарства примењују како би што брже и што квалитетније постигли раст у пољопривреди, посебно имајући у виду прошлогодишњу сушу и све друге временски неповољне услове који су се одразили на укупну пољопривредну производњу нарочито у примарном сектору“, рекао је између осталог заменик градоначелника и додао да ће се кроз ову Уредбу регулисати и друга врло важна питања која се односе на земљите и пољопривредне површине од утврђивања плодности, мелиорационих радова, комасацију, наводњавање, израду атарских путева и друго.
 
Александар Живановић из Управе за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Србије рекао је овом приликом да ће локалне самоуправе имати велике користи од ове Уредбе. „У појединим случајевима држава учествује 100% са финансирањем, а у неким са мањим процентом. Протеклих година смо имали позитивне ефекте нарочито када је реч о изградњи атарских путева с обзиром на то да је познато да у Србији пољопривредници имају велики проблем како да дођу уопште до својих њива“, рекао је Живановић.
 
Један од најважнијих услова да локалне самоуправе са пројектима конкуришу за ова средства је да израде годишњи програм о заштити и уређењу пољопривредног земљишта. 

Leave a Comment