Модел децентрализације у земљама ЕУ

Почетак » Модел децентрализације у земљама ЕУ » Вести » Модел децентрализације у земљама ЕУ

 

Канцеларија Националног савета за децентрализацију Републике Србије у партнерству са Националном коалицијом за децентрализацију организовала је данас у Великој сали Скупштине града Ваљева шесту у низу презентацију истраживачких радова на тему „Модели децентрализације у земљама ЕУ“. На презентацији су присуствовали представници градова Лознице и Ваљева, општине Лајковац, Осечина и Коцељева, као и представници медија.
 
Скуп је отворио градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић и истакао је да је ово једна од најважнијих тема која се тиче рада локалне самоуправе, с тим што локалне самоуправе нису успеле да се изборе за свој статус. Неопходно је донети Закон о јавној својини, Закон о приватном и јавном партнерству, Закон о финансирању локалне самоуправе, а све у циљу децентрализације. „Процес децентрализације је један незаустављив процес, али га треба што пре довести до краја и омогућити локалним самоуправама да раде и стварају.“
 
Уводне напомене на презентацији дали су проф. др Снежана Ђорђевић, која је говорила о моделима децентрализације земаља чланица ЕУ, и проф. др Мирослав Прокопијевић, који је представио моделе фискалне децентрализације у земљама ЕУ. После презентације ових истакнутих стручњака приступило се дискусији и донет је закључак у правцу потребе да се и у нашој земљи предузму бржи кораци у процесу примене и израде стратегије децентрализације.
 

 

Leave a Comment