Могућности привредне сарадње са Белорусијом

Почетак » Могућности привредне сарадње са Белорусијом » Вести » Могућности привредне сарадње са Белорусијом

Амбасадор Белорусије Владимир Чушев и први секретар амбасаде Денис Сидоров, приликом данашњег боравка у Ваљеву, поред састанка са представницима града Ваљева, разговарали су и са локалним привредницима.

„Традиционална сарадња и пријатељство две државе и два народа добра су основа за привредну сарадњу. Погодности царинског режима између наших земаља су прилика да се лакше и брже реализују послови између српских и белоруских фирми“, рекао је градоначелник Ваљева Станко Терзић на почетку састанка.
 
Потпредседник Регионалне привредне коморе Ваљева Петар Николић је упознао госте са потенцијалима привреде овог дела Србије и досадашњом сарадњом са Белорусијом.
 
„Белорусија се налази на 27. месту по извозу и 42. месту по увозу на подручје Коморе, тако да има простора за унапређење привредне сарадње. Највише увозимо из Белорусије вештачке материјале, дрво и производе од дрвета, воће, кукичасте производе, а извозимо хартију, машине, електро делове, воће…“,рекао је Петар Николић.
 
Привредници који су присуствовали данашњем састанку из „Урбан техникса“, „Ваљевца“, „Развитка“, „Каолина“, „Агранеле“ и „Еуропрома“ заинтересовани су за сарадњу са Белорусијом. Своје понуде, али и потребе за увоз репроматеријала из ове земље проследиће амбасади Белорусије, која ће потом, у оквиру постојеће мешовитог међувладиног савета и тамошњом Привредном комором, радити на повезивању привредника из Ваљева и Белорусије.
 
Да пословање са белоруским компанијама има перспективу и да је организација рада у привредним субјектима ове земље на високом нивоу, потврдио је и Војислав Јовановић, власник штампарије „Ваљевац“, која је две године сарађивала с белоруском фабриком дувана. Он је рекао да је Белорусија земља у екпанзији, земља која расте и која има домаћина.
 
Амбасадор Белорусије Владимир Чушев је констатовао да уз одговарајући спој цене и квалитета, као и климатску предност што у Србији брже сазрева воће него у Белорусији и њеним партнерским државама из окружења, ни удаљеност Београда и Минска од 1600 км није превелика. Он је позвао представнике града да формирају делегацију у чији састав би ушли и привредници који су заинтересовани за сарадњу са Белорусијом, која би потом обишла ову земљу и на лицу места анализирала потребе овог тржишта које је у експанзији.
 
Градоначелник Ваљева Станко Терзић је закључио да су на данашњем састанку договорене три ствари. Најпре ће ваљевски привредници доставити своју понуду и тражњу Амбасади Белорусије, која ће то проследити надлежним службама у својој земљи. Потом ће градско руководство обезбедити да у привредним разговорима између белоруске и српске делегације учествују и ваљевски привредници. И на крају, на позив амбасадора Чушева да Белорусију посети делегација Ваљева и овдашњих привредника, организоваће се сусрети и обиласци белоруских фирми са циљем уговарања послова.

 

Leave a Comment