Монтажне куће за војна лица и војне пензионере

Почетак » Монтажне куће за војна лица и војне пензионере » Вести » Монтажне куће за војна лица и војне пензионере
Ваљево ће бити први град у Србији где ће се градити 50 монтажних кућа за војна лица и војне пензионере. Овај пилот пројекат биће реализован на  војном полигону на Петом пуку –„Ђеновац II“. Површина целог овог комплекса је око 56 хектара, а куће ће бити изграђене, како је планирано на површини од око 2,5 хектара. У питању је девастирано земљиште, а пројекат заједно реализују  град Ваљево, Министарство одбране и Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу. Монтажа првих кућа очекује се већ крајем новембра, а Министарство одбране је преко своје Војно-грађевинске установе већ почело производњу објеката.
 
„Град Ваљево ради урбанистички пројекат, извршиће и гео-истраживања парцеле, обезбедити локацијску и грађевинску дозволу и учествовати у изградњи инфраструктуре. Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу ће издвојити десет милиона динара, а све преко тога, што је у обавези Града, биће конвертовано за непокретности кроз Мастер план којим је Министарство одбране предвидело отуђење. То се пре свега односи на спортске терене на Петом пуку који су у власништву Министарстав одбране, без обзира на то што су у питању спортски објекти које већ годинама користи Град. Осим тога, у плану је да се ова 2,5 хектара прошире на шест хектара, а касније и на целу парцелу, где ће бити велико стамбено насеље. Тако би Град добио парцеле у замену за учешће у инфраструктурном опремању земљишта“, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић на данашњој конференцији за новинаре.
 
Он је истакао да ће овај простор бити обогаћен и додатним садржајима. Осим 50 индивидуалних стамбених објеката, који ће бити постављени у низу, различите квадратуре-од двособних до трособних станова са двориштем, на овој парцели је предвиђено да се уради и дечије игралиште, мања спортска хала, црква, што ће чинити целину једног модерног стамбеног комплекса.
 
Процена је да ће изградња ових монтажних стамбених јединица бити завршена у првом кварталу наредне године. Иначе, ово је пилот пројекат, који ће после Ваљева бити реализован и у Шапцу, а у плану је у наредном периоду да се у пројекат укључи и Министарство унутрашњих послова.  

Leave a Comment