На седници Скупштине Ваљева усвојен дневни ред, наставак у четвртак

Почетак » На седници Скупштине Ваљева усвојен дневни ред, наставак у четвртак » Вести » На седници Скупштине Ваљева усвојен дневни ред, наставак у четвртак

Na sednici Skupštine grada održanoj u utorak 9.septembra, usvojen je dnevni red nakon skoro pet sati rada i započelo se sa razmatranjem tačaka koje se odnose na pretres predloga o formiranju komisija poput mandatno-imunitetske, komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta, komisiju za budžet i finansije, komisiju za urbanizam, komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine, komisiju za društvene delatnosti, za selo i poljoprivredu, privredu i predstavke i žalbe.

I na ovoj sednici su odbornici opozicije reklamirali povrede poslovnika, tražili da se u dnevni red uvrste ranije podneti zahtevi i predlozi za dopunu dnevnog reda. Jedan od zahteva je potpisalo 23 odbornika, a tiče se zahteva za smenu predsednika Parlamenta Gorana Lučića(DSS). Nakon polučasovne pauze, Goran Lučić je obavestio odbornike da će sednica biti nastavljena po dnevnom redu sa četiri tačke dopune, a da se o njegovoj smeni na ovoj sednici neće raspravljati. ”Zahtev opozicije naćiće se pred odbornicima na sledećoj, redovnoj sednici Skupštine Grada”, rekao je Lučić.
        Sednici su pozvani da prisustvuju i ratni vojni rezervisti, koji su nakon nešto više od dva sata trajanja sednice, napustili salu, jer nije bilo izgleda da će se skoro obratiti odbornicima. Medjutim, skupštinska većina je ipak glasala da se rezervistima omogući da se obrate za skupštinskom govornicom. To je učinio Ljubiša Bradić, predsednik ovdašnjeg štrajkačkog i potpredsednik republičkog štrajkačkog odbora ratnih vojnih rezervista. On se zahvalio odbornicima koji su ga u proteklom periodu primili i razgovarali sa njim. Ukazao je na težak položaj ratnih vojnih rezervista u Valjevu, pogotovo na porodice poginulih boraca. Pozvao je Grad da pomogne da rezervisti iz ovog kraja imaju isti tretman kao i borci iz drugih, naročito južnijih delova Republike. Izrazio je sumnju da se ne tretiraju svi rezervisti isto u Srbiji. To je potvrdio pokazujući sudske presude u iznosima od oko 500 hiljada dinara koje su dobili rezervisti u Vranju i Kuršumliji. Bradić je prozvao načelnicu Gradske uprave Jelicu Stojanović da nije ispoštovala sve što je dogovoreno na njihovim sastancima, a odnosi se na veličinu oglasa i izbor štampanog medija u kome će se taj oglas objavljivati.
        Načelnica Jelica Stojanović je odgovorila da su ispoštovani svi dogovori i to potkrepila podatkom da se na zahtev rezervista produžava objavljivanje oglasa u lokalnom nedeljniku “Napred”. Takodje, dva službenika Gradske uprave danima su angažovana u kancelariji MZ “Stari grad“ na popisivanju ratnih vojnih rezervista, porucila je načelnica.
        Opozicija je više puta tražila da se obezbedi TV prenos i često se postavljalo pitanje zašto i kome to smeta. Odbornik Dragan Jeremić(SPS) odgovorio je da je lokalna TVA u lošem tehničkom stanju, da ne može da emituje ni program iz studija uživo, a kamoli sednice.
        Zbog izbora na funkciju direktora Omladinskog centra, konstatovan je prestanak odborničkog mandata Milana Bogutovića (DSS), koji je podneo ostavku na mesto odbornika. Potvrdjen je mandat novom odborniku Milenku Dragojeviću (DSS).
        Odbornici su se složili kod pitanja kako rešiti problem vodosnabdevanja meštana pet sela koji se snabdevaju vodom sa izvorišta Krčmar, a koje je nelegalno porisvojilo JP za vodosnabdevanje Mionica i uskratilo vodu meštanima ovih valjevskih sela. Zaključak, koji je jednoglasno usvojen, je da ovaj problem pod hitno reše Gradsko veće i Gradonačelnik Valjeva kroz razgovor sa čelnicima mioničke Opštine i vodovoda.
        Zbog potrebe da se Statutarna komisija izjasni o amandmanima podnetim na predlog Statuta grada, zasedanje je prekinuto i biće nastavljeno u četvrtak.

Leave a Comment