Нацрт Просторног плана Србије

Почетак » Нацрт Просторног плана Србије » Вести » Нацрт Просторног плана Србије

Начелник Колубарског управног округа Милоје Обреновић, градоначелник Града Ваљева Зоран Јаковљевић, председници и представници суседних општина града Ваљева, разговарали су данас на седници Савета Колубарског управног округа о нацрту Просторног плана Републике Србије, стратешком документу који би Влада Србије требало да разматра почетком јуна месеца.
 
На седници је оцењено да ће локалне самоуправе Колубарског управног округа учествовати у јавним расправама о нацрту овог стратешког документа које се организују у градовима Србије и да ће Министарству животне средине и просторног планирања и републичкој Агенцији за просторно планирање, Град Ваљево и општине Колубарског управног округа, доставити предлоге и сугестије на нацрт Плана најкасније до 31. маја.
 
Овом приликом начелник Округа Милоје Обреновић и градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић су оценили да се примедбе на првом месту односе на дефинисање статуса Града Ваљева у нацрту Плана као центра од регионалног значаја. „То ће у Плану, након наших сугестија, ја сам сигуран претрпети измене. Критеријум, који је по нама нејасан, је био број становника плус предвиђене миграције ка том центру. Тако су Лозници прикључили Љубовију и Мали Зворник па је она, по том критеријуму достигла преко 120.000 становника, а Ваљеву је само прикључена Мионица, по чему број становника достиже 113.000.  Услов за добијање статуса центра од националног значаја био је да град  уз очекиване миграције, има више од 120.000 становника“, рекао је градоначелник Јаковљевић овом приликом и додао да ће он на састанку који ће бити одржан у наредном периоду разговарати са представницима предлагача нацрта овог документа како би те, и друге недоумице разјаснили. „Осим тога, имамо примедбе и на друге планове које садржи нацрт овог докуемнта, а који се односе на туризам, путну инфраструктуру, електро-енергетску мрежу, регионални гасовод. И на то ћемо поред осталог ставити акценат“. Он је истакао и то да је Град формирао комисију која броји више од 30 релевантних представника свих структура, која ће се бавити овим питањем и која ће јасно дефинисати све предлоге и сугестије на нацрт Плана.
 
Комисија је данас  одржала прву седницу на којој је нацрт Просторног плана анализиран. Закључено је да представници Колубарског управног округа учествују на јавној расправи која ће бити одржана 20. маја у Ужицу и да предлагачу нацрта Плана доставе јасно дефинисане сугестије и предлоге у предвиђеном року.  

 

 

Leave a Comment