Награда „Десанка Максимовић“ Ани Ристовић

Почетак » Награда „Десанка Максимовић“ Ани Ристовић » Актуелно » Награда „Десанка Максимовић“ Ани Ристовић

Jубиларни 25. пут додељена је Награда „Десанка Максимовић“, данас у Бранковини, традиционално на рођендан српске песникиње која је своје име примерила награди за целокупно песништво. Награда је ове године припала песникињи Ани Ристовић. Овогодишњи жири, који је једногласно одлучио о добитнику, чинили су Тања Крагујевић, Владимир Копицл, Слободан Зубановић, Соња Веселиновић и Светлана Шеaтовић.

Пре уручења награде положено је цвеће на поетесин гроб у порти бранковачке цркве. Том приликом Софија Ковачевић ,ученица шестог разреда, на Десанкиној хумци говорила је песму „Завичајни храст“.

Др Светлана Шеaтовић , председница жирија, саопштила је образложење одлуке жирија да се овогодишња награда додели песникињи Ани Ристовић.

„Ана Ристовић је песнички опус започела првом збирком „Сновидна вода“ и до данас је са седам збирки и два избора нових песама водећи песнички глас у савременој српској поезији. Песникиња је изворне лирске вокације, суптилног сензибилитета и аутентичног развојног пута који увек поставља нове и високе естетичке границе. Ана је најмлађа добитница ове награде, али је снажним поетским замахом пример песникиње која је дала важан допринос и о чијем стваралаштву је већ неколико година било речи као о опусу који је био у најужем избору жирија. Најближа је Десанки Максимовић у деликатности израза, интимности света жене и дубокој мисаоности која зна да је песнички свет израз бића и начин живљења упркос свим болима које нам задаје свет свакодневнице,“ истакла је Светлана Шестовић.

Ана Ристовић, овогодишња добитница захвалила се на награди речима „Хвала члановима жирија на указаној части а пре свега поверењу, хвала Бранковини, хвала Десанки Максимовић која нас је све задужила, не само песнике него све оне који воле и осећају поезију.“

Директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Виолета Милошевић је честитала добитници:

„ Дуговечна Десанка Максимовић писала је и изнедрила ризницу стихова и речи у истинску вечну задужбину за генерације нових песника. Двадесет пет година вечно живе стихови Десанке Максимовић у Бранковини и славе српско слово и љубав. О љубави, женском бићу, бунтовном на свој начин, обраћа нам се у својим песмама  Ана Ристовић која је својим стилом јако блиска Десанки. У име организатора честитам добитници и желим јој добродошлицу у Десанкин завичај и друштво словенских песника. „

У име градоначелника града Ваљева госте је поздравио члан Градског већа задужен за културу, Дејан Богојевић.

„Данас присуствујемо свечаној додели Награде за свеукупни допринос српском песништву која носи име „Десанка Максимовић“, а додељује се већ четврт века. У Бранковини се данас слави поезија на најбољи могући начин кроз сагласје места, тренутка и звука. Значајно је да ова књижевна награда сачува континуитет додељивања и град Ваљево је увек ту да подржи овакве манифестације које својим квалитетом то завређују,“ рекао је Богојевић.

Проф. др Бојан Ђорђевић, управитељ Задужбине „Десанка Максимовић“, која Награду и додељује, истакао је да ће ове године Задужбина завршити дигитализацију целокупних дела и књижевних рукописа Десанке Максимовић.

„Нама је данас вишеструки јубилеј, ове године је 120 година од рођења Десанке Максимовић, велики јубилеј не само Десанкин него и јубилеј српске поезије као и 25 година од када је основана наша Задужбина. “

Данас је саопштено и да је победник 25. средњошколског конкурса „Десанка Максимовић“, Дарија Сабадож, ученица Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада.