Награда Десанка Максимовић додељена Душку Новаковићу

Почетак » Награда Десанка Максимовић додељена Душку Новаковићу » Вести » Награда Десанка Максимовић додељена Душку Новаковићу

Душан Новаковић београдски песник добитник је овогодишње 17. по реду традиционалне награде за поезију “Десанка Максимовић“. Новаковићу је награда уручена на свечаности у Бранковини у оквиру традиционалне манифестације  “Десанкини мајски разговори“ 16. маја,  на рођендан велике српске поетесе.

 

У Ваљеву  на споменик песништву и у Десанкиној родној Бранковини, поводом 106. године од рођења песникиње положили су венце и цвеће градоначелник  Зоран Јаковљевић и члан Градског већа Милка Ерић Васиљевић

 

Председник жирија за доделу награде “Десанка Максимовић“ песникиња Радмила Лазић, истакла је да је жири одлучио да Душану Новаковићу додели књижевну награду за његово целокупно песничко дело.

 

Председник Задужбине “Десанка Максимовић“ проф. др Станиша Тутњевић уручио је Душану Новаковићу награду.

 

Представници Задужбине “Десанка Максимовић“ из Београда, града Ваљева, Матичне библиотеке “Љубомир Ненадовић“, Гимназије, Техничке, Музичке школе и основних школа које носе име песникиње извели су пригодан програм говорећи њене стихове, као и стихове добитника награде.

 

Своју беседу о делу Десанкином Новаковић је назвао “Благоразумевање“ истакавши како постоји општа сагласност о томе да је Десанка “апсолутна песникиња“. “Уверен сам да је све то проистекло из кључне речи њене душе, из речи “Благоразумевање“. Благоразумевање свеукупног стварног и нестварног света, прошлог и садашњег, свега са свим, како би и даље у поезији владао закон проистицања“ – рекао је Новаковић.

 

Награда се састоји од плакете, статуете Десанке Максимовић рада вајара Александра Зарина и новчаног износа.

 

Песничка награда Десанка Максимовић додељује се од 1994. године.

 

Leave a Comment