Награда „Десанка Максимовић“ Петру Пајићу

Почетак » Награда „Десанка Максимовић“ Петру Пајићу » Вести » Награда „Десанка Максимовић“ Петру Пајићу
Награда „Десанка Максимовић“ ове године је додељена Петру Пајићу, песнику родом из Ваљева. На тај начин, како рече председник жирија проф. др Бошко Сувајџић, затворен је круг, јер се ова вредна песничка града вратила у завичај највеће српске песникиње Десанке Максимовић.
 
На свечаности у Бранковини, коју традиционално организју Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“, Задужбина „Десанка Максимовић“ и Ваљевска гимназија, под покровитељством града Ваљева, награда је уручена Петру Пајићу за свеукупан рад и допринос српској поезији. 
 
„Ова награда је за мене веома посебна, јер се зове именом Десанке Максимовић и управо због тога што се додељује у Бранковини, тако да од свих награда ову некако издвајам као завичајну, иако је не додељује завичај, него жири Задужбине“ рекао је Петар Пајић.
 
Награду “Десанка Максимовић“ уручио је управитељ Задужбине, Станиша Тутњевић, који је рекао да се награда додељује 20. пут за редом. 
 
На почетку програма, на гроб Десанке Максимовић је положено цвеће. Потом се у име домаћина, обратила директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Виолета Милошевић, а у име грда Ваљева, Драгана Ђенић, начелница Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове.
 
Дивној бранковачкој атмосфери допринели су и трио „Аморосо“ у музичком делу програма, Маријана Андрић која је одрецитовала стихове Десанке Максимовић и млади глумац Угљеша Спасојевић, који је казивао стихове Петра Пајића. 
 
Пре дешавања у Бранковини, у Ваљевској гимназији је одржан поетски час, где је своје стихове говорила Хелена Петровић, матуранткиња Филолошке гимназије у Београду. Она је победница 21. средњошколског конкурса „Десанка Максимовић“ за најбољу збирку поезије „Живот из кесице“. 
 

Leave a Comment