Награда „Љубомир П. Ненадовић“ додељена књижевнику Стевану Тонтићу

Почетак » Награда „Љубомир П. Ненадовић“ додељена књижевнику Стевану Тонтићу » Актуелно » Награда „Љубомир П. Ненадовић“ додељена књижевнику Стевану Тонтићу

У Бранковини је данас, на дан рођења Љубомира Ненадовића, уручена награда „Љубомир П. Ненадовић“ за најбољу путописну књигу на српском језику, књижевнику Стевану Тонтићу за књигу „Та мјеста“.

Награду је уручила директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“, Виолета Милошевић, која је нагласила да након установљења Награде за најбољу путописну књигу у славу чика Љубину и славу путописа, следимо трагове уметничких дела Милисава Савића у „Долини српских краљева“, Радмиле Гикић Петровић у далеку Кореју, академика Љубомира Симовића у Русију и Кину, а са прошлогодишњим добитником Ласлом Блашковићем откривали смо чари неколико европских земаља.

„Ове године се песницима путописцима у српској књижевности, књигом „Та мјеста“ придружио Стеван Тонтић. Реч је о песнику који је од самих почетака, читаоцу настојао да покаже на каквом животном искуству су настале његове песме. Предочавајући са много појединости, своја сећања на детињство и младост, на људе са којима се његов живот укрштао, Стеван Тонтић је, све време, фигуру путописца поставио на једну врсту временске раскрснице. И док описује своја путовања Тонтић мноштво конктерних ситуација повезује са књижевношћу. Може се рећи да се дубљи смисао Тонтићевих путописа открива у настојању да књижевни текст не буде само сведочанство о личној драми и удесу већ да он добије и шири смисао, да буде слика једног времена и ужаса које је то време ставило пред појединце и народе“, образложио је одлуку жирија проф. др Радивоје Микић.

Добитник овогодишње награде Стеван Тонтић изразио је велику захвалност и част на урученој награди.
„Ретки су случајеви да најближи сродници, отац и син, оставе тако значајан траг у једној књижевности какав су у српској књижевности оставили Прота Матеја и Љубомир Ненадовић. Примајући овај неочекивани дар захваљујем члановима жирија на њиховој одлуци и ваљевској Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“ која награду додељује. Ово је за мене посебно леп дан у Бранковини, која се, уз Ненадовиће, дичи као родно место и највеће српске песникиње, Десанке Максимовић“, истакао је Тонтић.

Град Ваљево значајно је подржао ову манифестацију, а у име градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића, члан Градског већа Дејан Богојевић поздравио је све присутне и честитао добитнику.
„Пету годину за редом нас окупља свечана додела Награде „Љубомир Ненадовић“, под окриљем институције културе нашег града, која достојно носи име овог књижевног и путописног великана. Данас је велики празник писане, путописне речи. Путовања кроз књижевно дело се умножавају и прожимају на општу радост писаца и читалаца. Књижевне награде се додељују уметничком делу које се издвојило по одлуци жирија. Данашњем добитнику желим добро друштво у кругу претходних и будућих лауреата, који ће својим делима награди удахнути истинску вредност и препознатљивост“, рекао је Богојевић.

У овогодишњем програму учествовао је хор „Прве основне школе“ са изведбом песама „Ово је Србија“ , „На ранилу“ и „Ћирилица“ . Мина Радић и Андријана Божић извеле су „Циганске мелодије“ аутора Пабла де Сарасато.
На радост свих средњошколаца у прти цркве одржан је Путописни квиз за ученике.