Награда за Душана Арсенића

Почетак » Награда за Душана Арсенића » Вести » Награда за Душана Арсенића

Архитекта, дизајнер, сценограф, карикатуриста Душан Арсенић добитник је „Гранд при“ награде, највећег признања Конкурса Галерије „Јоаким“ за изложбу позоришних плаката професионалних позоришта под називом „Српски позоришни плакат“. Изложба плаката се по шести пут организује у време тајања фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким фест“ у Крагујевцу од 7. до 15. маја. Аресенић се на овом конкурсу представио са пет плаката које је стручни жири оценио највишом оценом доделивши Гранд приx.

Награђени су плакати за представу Мале сцене „Зверињак“, комад Душана Спасојевића, за представу Убског позоришта „Сироти мали хрчци“, у режији Мирослава Тифуновића, потом плакат који није реализован за „Аброфест“ и за представу која још увек није направљена , али у договору са аутором плакат је већ урађен , а то је „Метак за све“, по тексту Душана Спасојевића.
И ова награда је доказ да је Душан Арсенић талентован и надасве креативан и да му у изради позоришних плаката нема премца, бар не у Србији. Упоређујући плакате које је начинио пре 20 година за Абрашевић,
 
Малу сцену и Џез фест, са плакатима од пре годину-две, уочљиво је да су они сваке године бољи и није ствар у зрелости аутора, него су плакати временом добили на јачини, тежини и дубини. И чини се како су времена тежа, Душанове идеје и енергија су јаче и веће . Сложио се са том оценом, рекавши да су његова највећа љубав, па и страст управо плакати за позориште.
 
У Србији постоје само два фестивала која се баве промоцијом позоришног плаката то је тријенале позоришног плаката у оквиру „Стеријиног позорја“ у Новом Саду, које се организује сваке теће године и овај који се одржава сваке године у оквиру „Јоаким феста“ у Крагујевцу. Душан Арсенић је пре шест година добио трећу, а пре три године другу награду на „Стеријном позорју“. На Конкурсу Галерије „Јоаким“ за изложбу плаката Душан Арсенић је ове године учествовао први пут, и одмах добио Гранд приx.
 
Радио Патак
 

 

Leave a Comment