Најава акције озелењавања Ваљева и обележавање Дана омладинских радних акција

Почетак » Најава акције озелењавања Ваљева и обележавање Дана омладинских радних акција » Актуелно » Најава акције озелењавања Ваљева и обележавање Дана омладинских радних акција

Поводом 1. априла Дана омладинских радних акција, на данашњој конференцији за новинаре, представници Удружења акцијаша и волонтера Ваљева, Канцеларије за младе и средњих школа Ваљева најавили су у суботу 6. априла  акцију озелењавања града на Колубари, на локацији код Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“.

Данас је 1. април, Дан омладинских радних акција и прилика да се подсетимо времена када су хиљаде младих људи сваке године широм бивше Југославије радили на изградњи пруга, путева, насипа, пошумљавању голети и даље. Омладинске радне акције су трајале од 1945. до 1989. године. Прва велика Савезна радна акција била је на изградњи пруге Брчко-Бановићи 1946. на којој је учествовало око 60.000 омладинаца, пруга Шамац-Сарајево 1947. године учествовало је око 270.000 акцијаша и изградило 90 км пруге. Од 1947.године до 1950. године омладина је почела да гради Нови Београд,  а учешће је узело око 143 хиљаде бригадиста. Од 1958. године је почела изградња ауто-пута од Љубљане до Ђевђелије и од тада па до 1989.године сваке године су се организовале омладинске радне акције широм Југославије. Процењује се да је сваке године између 40 и 50 хиљада омладинаца учествовало на радним акцијама.

„Омладинске радне бригаде су бројале по 50 акцијаша, сем оне велике радне акције где су бригаде биле састављене од 100 људи а то је акција Нови Београд, Шамац-Сарајево 1978. године и многе друге. Од рада на траси који је трајао 6 сати /од 7 до 13/, након тога млади су развијали пријатељство, другарство, организовали су забавни живот. Циљ ових радних акција је било братство  јединство међу младима и то је трајало до 1990. године, када су Републике постале самосталне државе. Нама бившим акцијашима је циљ да млађим генерацијама пренесемо део те позитивне енергије и да они ураде нешто лепо за свој град, за себе, за своју Србију и зато смо основали Удружење акцијаша и волонтера како би заједно учествовали у овим акцијама а пре свега акцијама еколошког карактера. Ове године наше активности ће бити везане за акцију „Озелени Ваљево- улепшај живот“ истакао је  Љубомир Крстић, председник овог ваљевског удружења.

Конференцији за новинаре присуствовали су Радован Крстић, учесник многобројних омладинских радних акција, и командант ОРА „Подриње-Колубара“, која је била организована на овим нашим просторима од 1978. па до 1983. године,  Божа Вићентијевић, секретар Удружења акцијаша и волонтера Ваљево, Анђела Вуковић и Милица Пауновић ученице Економске школе, учеснице на еколошкој омладинској радној акцији на Копаонику октобра 2018. године, Драгица Раковић, бивши акцијаш и члан Управног одбора Удружења, Милун Трифуновић  акцијаш и командант прве еколошке радне акције која је у марту одржана у Ваљеву, а радило се  на озелењавању парка на Јадру, ученици  ОШ „Милован Глишић“ Тијана Јанковић и Матија Ђукић и представница Канцеларије за младе Милица Радосављевић.

Радован Крстић је евоцирао успомене на акцијашки рад током седамдесетих година када је највише омладинских радних бригада учествовало на радним акцијама широм бивше Југославије.

„Бригада „Жикица Јовановић Шпанац“ је била традиционална и после рата је формирана и сваке године је учествовала на некој радној акцији, бригада „Стеван Филиповић“, бригада бораца и акцијаша „Сутјеска“, бригада „Крушик“, а било је и збратимљених бригада и бригада ад хок  које су формиране за један период и учествовале су на ОРА после земљотреса у Црној Гори и било је других акција где су учествовали акцијаши из Ваљева. Омладинске радне бригаде из Ваљева су биле у самом врху, а најјача бригада са највише признања / ударничких значки / била је бригада „Жикица Јовановић Шпанац“. Милутин Маринковић и други који су били на ОРА троструки ударници, Бригада „Шпанац“  радила је објекте од Ниша, Ђердапа, Шамац- Сарајево, Загреба, на акцији Сава, у Книну и тд . Као одличан след тог нашег учешћа, на свим другим местима, као бригадири широм Југославије од Македоније, па до Словеније, 35  радних акција у Србији. ОРА „Робаје“ је била акција у нашој близини, трајала је у три смене и за то време је урађен пут од пута за Дивчибаре, преко Рајковића до саме куће у Робајама, тамо где је дошао Јосип Броз Тито. У Ваљеву се радило на водоводу Пакље -Ваљево, затим уређивано корито реке Љубостиње, кабловски вод из Крушика до Боричевца, магистрала у Ваљеву, стотине и хиљаде метара каблова је урађено на подручјима суседних општина, а ишло се чак  и до Обреновца. Свима нама који смо учествовали у ОРА остали су сви ти људи- акцијаши у лепој успомени, и данас се дружимо, било је битно другарство и то је највише и цењено“, рекао је Радован Крстић командант ОРА „Подриње –Колубара“. На крају је додао  да ће покренути иницијативу на састанку у Београду да се свим акцијашима време проведено на радној акцији призна у радни стаж. А такође нагласио је да за формирање овог удружења дата подршка градског руководства и нада се да ће у скорије време бити решено и питање простора Удружења. И на самом крају је истакао да све ове акције које су у плану да се раде, раде се у договору са градским руководством.

Овом и свим осталим еколошким акцијама, акцијаши желе да покажу колико је важно очување животне средине и нашег непосредног окружења.

По речима овде присутних акцијаша, који су евоцирали успомене на својеврсно обележје једног времена, истакли су да је Ваљево заузимало значајно место у бившој Југославији, када се радило о бригадирском организовању и учешћу на омладинским радним акцијама /ОРА/. Ваљевске бригаде, а било их је, су на свој начин проносиле славу града на Колубари и тако остављале најбоље утиске, почев од радних резултата, па преко дружења до културно-спортских резултата у градовима и општинама где су били присутни. Тих година интересовање омладине за учешће на акцијама савезног значаја је било изузетно велико.