Најава кошаркашког турнира „Лука Станчић“

Почетак » Најава кошаркашког турнира „Лука Станчић“ » Вести » Најава кошаркашког турнира „Лука Станчић“
Меморијални јуниорски кошаркашки турнир „Лука Станчић“ ове године се одржава други пут у Ваљеву, од 15. до 17. марта 2013. Након прошлогодишњег сјајног искуства и одлично организованог турнира, град Ваљево настоји да овај турнир из године у годину подиже на што виши ниво.
 
„Један од разлога што нам је стало да овај турнир заживи је чување успомене на великог кошаркашког тренера Луку Станчића. Он је један од најбољих и најпрепознатљивијих спортских радника које је Ваљево икада имало. И данас уживамо у слави кошарке „Металца“ који је достигао врхунац у српској и југословенској кошарци 60-их и 70-их година. Као што су тих деценија, захваљујући између осталог и Луки Станчићу, у Ваљеву гостовале екипе великог СССР-а, Мексика, Кубе, грчког „Ариса“, домаћих великана „Црвене звезде“, „Партизана“, „Југопластике“, „Цибоне“, „Босне“, „Олимпије“, тако данас дочекујемо неке нове клинце.
 
Поред нашег „Металца“ и прошлогодишњег шампиона, браниоца титуле- „Партизана“, учествоваће екипе „Цедевите“ и „Сплита“ из Хрватске, „Унион Олимпије“ из Словеније, „Босне“ из Сарајева, као и „Ређо Емилие“ и „Виртус Роме“ из Италије.
 
Ово је прилика да у Ваљеву видимо неке од будућух највећих звезда европске и светске кошарке на почетку својих каријера, јер клубови који долазе су расадник највећих кошаркашких играча. Прилика да не само упознају те играче и тренере, већ и да виде методе рада у највећим клубовима, омогућиће и српским и ваљевским клубовима да прате трендове савремене кошарке.
 
Организација турнира је значајна и за промоцију Ваљева, јер боравак великог броја посетилаца је значајан подстицај туризму, али и привреди нашег краја.
 
Много је разлога зашто иза организације оваквог турнира стоји град Ваљево, као покровитељ са 400.000 динара, што је мали износ за оно што ће овај град добити, уколико се и ове године покажемо као добри домаћини. Ово ће бити сјајна прилика да и најмлађи суграђани уживају у доброј кошарци и осете сву лепоту овог спорта, као и праву навијачку атмосферу, коју ће дуго памтити и играчи и посетиоци турнира „, рекао је Никола Радојичић, члан Градског већа и позвао Ваљевце да у што већем броју дођу у Халу спортова од 15. до 17. марта и испрате утакмице које ће се играти на турниру. 
 
Наташа Станчић Ћук, кћерка Луке Станчића захвалила се граду Ваљеву што је имао слуха и добре воље и организовао и други по реду турнир. Она је изразила наду да ће и овогодишњи турнир бити подједнако успешан као и прошлогодишњи и додала: 
 
„Надам се да ће у што већем броју доћи, првенствено млади, јер је посвећен младима. Верујем да ће ово бити прилика да уживамо, навијамо, да млади нешто науче, склопе пријатељства и познанства. Турнир ће бити добро организован и много ће значити младима и новим генерацијама“.
 
Душан Селаковић, извршни директор турнира је најавио долазак играча које је Лука Станчић водио на европском јуниорском првенству у Шпанији 1976. године.
 
„То је и први трофеј у каријери легендарног Душана Ивковића и наш селектор је изразио жељу да заједно са својим тадашњим саиграчима дође у Ваљево. Они би се, по неким информацијама које имамо, окупили у суботу 16. марта у Ваљеву. На свој начин ће одати почаст свом тренеру Луки Станчићу“, рекао је Душан Селаковић, који се захвалио Кошаркашком савезу Србије на великој помоћи, као и локалној самоуправи.
 
 

Leave a Comment