Најава кошаркашког турнира Лука Станчић

Почетак » Најава кошаркашког турнира Лука Станчић » Вести » Најава кошаркашког турнира Лука Станчић
Кошаркашки  јуниорски  турнир  „Лука Станчић“ одржаће се први пут ове године у Ваљеву,  од 16. до 18. марта 2012. године у оквиру обележавања Дана града Ваљева. Турнир се организује под покровитељством Кошаркашког савеза Србије и Града Ваљева, у част прослављеног кошаркашког спортисте и тренера из Ваљева Луке Станчића.
 
„Турнир је настао на иницијативу наших суграђана, групе грађана који су препознали значај и улогу Луке Станчића у развоју кошарке. Град Ваљево је одмах прихватио ту иницијативу и организовао је овај турнир, а и Скупштина ће размотрити предлог да Турнир постане градска манифестација. Кошаркашки савез Србије ће на одређени начин стати иза ове манифестације, кроз судије, делегате, кошаркашке лопте које ће доделити нашим школама. Ово је први турнир, а већ је међународни. У питању је јуниорска конкуренција и сматрамо да, с обзиром на то да су у питању млађе селекције, доприносимо развоју спорта“, рекао је између осталог градоначелник Зоран Јаковљевић на данашњој конференцији за новинаре најављујући Турнир.
 
„Лука Станчић није само био тренер златне генерације ваљевског „Металца“ седамдесетих година, он је био и тренер много старијих генерација, које су служиле као пример и били узорни спортисти. Лука Станчић је живео испред свог времена, па и данас тренери раде по тим принципима. Он је поклањао пажњу индивидуалној техници играча и водио је рачуна да они имају пре свега људске квалитете“, рекао је говорећи о прослављеном тренеру и спортисти Станчићу, бивши кошаркаш, један од чланова златне генерације коју је водио овај тренер  и стручни сарадник за спорт у Градској управи Војислав Кецојевић.  
 
На овом турниру ће учествовати јуниорске екипе највећих кошаркашких клубова са простора бивше Југославије и Европе – Олимпија из Љубљане, Цедевита из Загреба, Босна из Сарајева, Црвена Звезда и Партизан МТС из Београда, Аликанте из Шпаније и Металац из Ваљева.
Овај велики празник кошарке, који ће се одржати у Ваљеву, допринеће промоцији овог спорта не само у граду, већ и у Србији и  биће један од начина да се српска кошарка  врати на пут старе славе.
 
Поред самог турнира биће организован и велики број пратећих манифестација, које ће окупити позната имена из света спорта, јавне личности из наше земље и иностранства, а очекује се и одлична посета великог броја наших млађих суграђана када су кошаркашка такмичења у питању. Ова међународна манифестација већ је изазвала велико интересовање медија, других компанија, великог броја људи из света спорта као и истинских легенди наше кошарке.
Сав приход остварен од манифестације, биће уплаћен у хуманитарне сврхе.

Leave a Comment