Најава манифестације Петровдански дани

Почетак » Најава манифестације Петровдански дани » Вести » Најава манифестације Петровдански дани
Најстарија и највећа манифестација ваљевског краја су Петровдански дани који се одржавају већ двадесет једну годину за редом у Ваљевској Каменици.
 
Манифестација „Петровдански дани“ одржава се три дана и то од 11. до 13. јула. Сама манифестација има специфичан карактер и представља прави бренд Ваљевске Каменице. Уочи самог Петровдана организатори су на данас одржаној конференцији за новинаре најавили чувено лилање, а за најлепши лилак спремљене су и награде. Пантелија Живановић, члан Организационог одбора манифестације је између осталог истакао да манифестација чува од заборава традицију која постоји столећима и да је то традиција паљења лила. Даље је истакао да је некада на свим брдима горела ватра уочи Петровдана, а да је сада, када је смањен број житеља у селима, МЗ прихватила на себе обавезу да организује ову манифестацију и поново окупи мештане, како би гостима показала и приказала лепоту традиције.
 
Данијела Марковић, директор школе „Милован Глишић“ у Ваљевској Каменици је истакла да школа има значајно учешће у самој манифестацији, и да је за ову годину припремљен и богат културно уметнички програм. Програм почиње у петак увече у 20 сати испред саме школе, што значи да школа програмом отвара манифестацију. Припремљена је и дечја представа, а учествоваће и два културно уметничка друштав КУД „Ђердан“ и КУД „Крушик“. У Каменицу долази и песник Мошо Одаловић што ће посебно обрадовати најмлађе.
 
Традиционално се бира најлепши лилак, а за то су обезбеђене и награде и то за прво место бицикл, а друго и треће место поклон честитка у књижари Уна.
 
Другог дана манифестације предвиђено је такмичење у риболову на Каменичком језеру које почиње већ у 8 сати. Након тога следи медицинско село, а за 15 сати је предвиђено окупљање старих Каменичана, а потом литија и резање славског колача. И на крају је предвиђена дегустација изложених домаћих јела.
 
Трећег дана по традицији у 15 сати је заказан састанак одбора „Влашићки караван“ посвећен 100 – годишњици Церске и Колубарске битке, а након тога у 17 сати биће одиграна фудбалска утакмица на игралишту „Тополице“.
 
На крају конференције, учесници су позвали све Ваљевце да посете ову заиста дивну манифестацију, јер како рече Панта Живановић,ово је догађај који се не може описати, већ се мора доживети.
 

Leave a Comment