Најава премијере документарног филма „Сто година ишчекивања“

Почетак » Најава премијере документарног филма „Сто година ишчекивања“ » Актуелно » Најава премијере документарног филма „Сто година ишчекивања“

Премијера документарног филма „Сто година ишчекивања“ ауторке Иване Павловић биће одржана у петак, 16. децембра у Центру за културу Ваљева од 20 часова, а дан касније и у Народној библиотеци у Осечини, најавила је на данашњој конференцији за новинаре ауторка филма Ивана Павловић. Премијера овог филма је прилика да се помогне раду Центра за вантелесну оплодњу, тако што ће посетиоци моћи да приложе новац за рад овог Центра.

На конференцији су говорили ауторка филма Ивана Павловић, председник Скупштине града Ваљева Милорад Илић, председник општине Осечина Драган Алексић и ембриолог Центра за вантелесну оплодњу Ваљево Мирка Ђорђевић.

Филм је мастер рад Иване Павловић на Факултету политичких наука у Београду, која је идеју добила радећи синопсис за актуелни догађај на предмету „новинарске документарне форме у електронским медијима“.

„Тада се актуелизовала тема изградње пруге Ваљево-Лозница, у контексту руског кредита. У том тренутку је преусмерен део новца са ове деонице на деоницу Стара Пазова-Нови Сад, што је био фантастичан моменат за покретање овакве приче. Синопсис је добро оцењен и схватила сам да желим да то буде и мој завршни рад на факултету, с обзиром на то да сам пореклом из ових крајева, из Осечине. Истраживање је трајало годину и по дана. Снимљене су четири реконструкције догађаја и то даје живост филму. Без мештана овога краја, чије су изјаве и запажања везана за догађаје који су пратили ову пругу невероватни, филм не би био толико добар као што јесте“, рекла је Ивана Павловић, ауторка филма. Она се захвалила граду Ваљеву и општини Осечина, који су покровитељи филма, као и бројним спонзорима и донаторима.

У име града Ваљева, ауторки филма се захвалио Милорад Илић, председник Скупштине града Ваљева.

„Хвала јој што је актуелизовала ову тему, јер је пруга веома значајна за Ваљево, Осечину и Лозницу. Пруге и путеви су живот, услови модерног живота и просперитета. Нема развоја ниједног краја без путева и пруга. Историја ове пруге је историја Србије“, рекао Илић.

Председник општине Осечина Драган Алексић је истакао да је пруга најважнија за Осечину, јер ова општина нема пругу, док кроз Ваљево и Лозницу пролази железница. Он је нагласио да долазе нове генерације које имају идеје и доказују да у овом крају не успева само шљива.

„Тема која је одабрана је стогодишња тема. Надам се да ће и овај филм помоћи да они који одлучују схвате да ова прича није завршена и да ће једног дана пруга бити коначно урађена. Општина Осечина ће увек подржати младе људе са идејама. Захваљујем се Ивани на ономе што је урадила и мислим да је то значајно за цео наш крај“, рекао је Драган Алексић, председник општине Осечина.

Мирка Ђорђевић из Центра за вантелесну оплодњу из Ваљева и председник Удружења „Да се нови живот рађа“ је уочила аналогију у наслову филма „Сто година ишчекивања“ са ишчекивањем парова који не могу да остваре жељу да постану родитељи.

„Као што је изградња пруге пуна борбе и прекида, таква је и борба за потомство парова који не могу да добију дете. Захваљујем се Ивани, у име свих нас, али и у име 203 до сада рођене бебе и свих беба које тек чекају да се роде и зачну у нашем Центру, на овом хуманом гесту. Захваљујући хуманим гестовима, попут овог, наш Центар је сакупио 100.000 евра, колико је било потребно да се отплати опрема за рад Центра. Донације, као што је ова, искористиће се да се обнови постојећа и набави нова опрема. Поносни смо што људи препознају идеју коју смо покренули и што желе да улажу у будућност. А будућност свега што радимо и градимо, укључујући и пругу Ваљево-Лозница су деца која тек треба да се роде“, рекла је Мирка Ђорђевић из Центра за вантелесну оплодњу.

Документарни филм „Сто година ишчекивања“ је филм о изградњи пруге Ваљево-Лозница, али уједно и филм о историји Србије, бивше Југославије и њеног народа. Сама прича о изградњи ове пруге почиње 1886. године када је покренута иницијатива за њену изградњу, да би кроз историју била започињана четири пута и сваки пут су је прекидали ратови те је познатија и као „ратна“.

Историјски преглед развоја трасе пруге Ваљево-Лозница, радови и на самој прузи, али и догађаји који су их пратили, студије оправданости, очекивања мештана, мишљења челних људи који су одлучивали о изградњи, судбина пруге у оквиру руског кредита, будућност пруге Ваљево-Лозница…неке су од тема којима се овај филм бави.

Снимљене су четири реконструкције догађаја у аутентичним просторима Музеја Ваљево, Вишег суда у Ваљеву и Архива Ваљево са глумачком екипом и статистима. Коришћене су универзалне позадине (четири различите као сценографија) приликом интервјуисања 28 саговорника (историчара, новинара, економиста, бивших доносиоца одлука везаних за пругу, али и мештана овог краја), ауторска музика, архивски материјал Архива Србије, Архива Ваљево, Војног архива, Музеја, Железнице, Саобраћајног института ЦИП, Југословенске Кинотеке, Центар филма, Филмских новости, Бете, Радио телевизије Србије, Инфобироа, новинских листова Напред, Политике, Вечерњих новости, Борбе…

Филм траје 1 сат и 4 минута, уједно је мастер рад аутра Иване Павловић На ФПН у Београду, а снимљен је на територији Републике Србије и Републике Српске. Подржан је од стране града Ваљева, општине Осечина, Саобраћајног института ЦИП, ЈКП „Видрак“ Ваљево, Еуропром д.о.о. Ваљево, Етно села Сунчана река из Бање Ковиљаче, Симекс Тас из Осечине, Јадар Пака из Осечине, Подгорке из Осечине, Енел д.о.о. Ваљево и Компресор инг из Ваљева.