Најављена 13. „Овчарска изложба“ у Причевићу

Почетак » Најављена 13. „Овчарска изложба“ у Причевићу » Актуелно » Најављена 13. „Овчарска изложба“ у Причевићу

Nivo slider: no attached images, or only one attached image…

На данашњој конференцији за новинаре најављена је 13. по реду „Овчарска изложба“ у Причевићу. Свечано отварање манифестације заказано је за недељу 16. септембра у 12 часова код Основне школе у Причевићу.
Директор предузећа „Агроразвој-Ваљевске долине“ Бојан Бошковић најавио је предстојећу манифестацију очекујући велики број посетиоца и заљубљеника у овчарство и јагњеће печење.
„ Предузеће „Агроразвој-Ваљевске долине“ из средстава Програма подстицаја пољопривреде града Ваљева за 2018. годину организује овчарску изложбу у Причевићу. Поред овчарске изложбе биће и пропратне манифестације које по значају нису мање важне од овчарске изложбе. У сарадњи са МЗ Причевић биће организован „Фестивал јагњећег печења“, јер се прошле године показао као пун погодак и село Причевић препознато је као центар јагњећег печења. Поред припреме печења биће и такмичење у припреми гулаша од јагњећег меса. По информацијама које смо добили Медицинско село које је одржано на прошлогодишњем фестивалу је једно од бољих медицинских села, када је негде око 300 мештана прегледано. Иако је предузеће „Агроразвој-Ваљевске долине“ носилац целокупне организације овчарске изложбе, манифестација не би била на овом нивоу без помоћи Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево по питању одабира грла, Туристичке организације по питању изложбеног и продајног простора. Такође морамо поменути људе из Месне заједнице који ове године активно учествују у припреми простора и у организовању „Фестивала јагњећег печења“, као и „Дом здравља“ који нам излази у сусрет организацијом Медицинског села. Интересовање је знатно веће у односу на прошлу годину што се тиче саме изложбе и самог „Фестивала јагњећег печења“. Биће око 300 грла на изложби, око 35 излагача, а што се тиче „Фестивала јагњећег печења“ имамо пријављено 55 учесника“, истакао је Бошковић.
„Пре свега бих желео да похвалим локалну самоуправу која је и ове године препознала важност једне овакве изложбе, пре свега као промоцију својих мера у руралној политици а такође ова изложба ће показати дугогодишњи рад Пољопривредне и саветодавне стручне службе Ваљево на терену, у раду са одгајивачима и у промоцији ове расе оваца као значајне за наш крај. Имајући у виду прошлогодишњи успех и напоре које смо ове године учинили, сматрам да ће бити једна од највећих изложби оваца у Србији овог типа. Пољопривредна и саветодавна стручна служба Ваљево је у оквиру своје надлежности за ову 13. традиционалну изложбу оваца сјеничке расе обишла целокупан терен Колубарског региона и заједно са основним одгајивачким организацијама одабрала негде око 50 огдајивача. Од тих 50 одгајивача селекцијом смо дошли до 35 најбољих људи који су се својим радом и својим грлима пласирали на једну овакву изложбу. Стручни део службе је заједно са стручњацима из „Агроразвоја“ обишао терен и одабрано је 300 грла, најрепрезентативнијих на овом простору. Они ће бити изложени у шест категорија“ , рекао је Светислав Марковић, директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево.
У оквиру Медицинског села мештани ће моћи да ураде прегледе код лекара опште медицине, кардиолога, оториноларинголога, као и ултразвучне прегледе. Поливалентна патронажна служба вршиће контролу гликемије. Сви прегледи су бесплатни за осигурано и за неосигурано становништво.
Директорка Туристичке организације Ваљево, Ана Марковић, истакла је да Туристичка организација подржава све манифестације овог карактера и да ће у недељу активно учествовати око 30 излагача продајне изложбе са производима домаће радиности и зимнице.