Најбољи фестивал у региону

Почетак » Најбољи фестивал у региону » Актуелно » Најбољи фестивал у региону

У недељу је окончан тродневни међународни Фестивал флаутиста “Тахир Куленовић”.Апсолутни победник је дванаестогодишња Марија Обрадовић. Жири су сачињавали најбољи флаутисти и професори из неколико земаља. Главни покровитељ фестивала је Град Ваљево.

Фестивал флаутиста одржан је по 20. пут. Уназад неколико годуина стекао је међународни статус. У Музичку школу “Живорад Грбић”, где се фестивал одржава, радо долазе млади флаутисти, али и њихови професори у својству чланова жирија. Ове године је наступило више од 100 такмичара из Србије, Словеније, Македоније и Пољске.

Жири су сачињавала све еминентна имена: По речима председника жирија мр Миомира Симонивића, водећи флаутиста Словеније проф. Матеја Зупан, проф. Георги Спасов је то у Бугарској, а у Македонији исто важи за Страша Тренкова. Чак из Пољске је дошао Ћезаре Тречевски.

Поред председника мр Симоновића, из Србије су у жирију били професори Љубиша Јовановић, Братислав Ђурић и Сузана Марочић.

Лауреат међу такмичарима основних музичких школа је дванаестогодишња Марија Обрадовић из МШ” Живорад Грбић” у Ваљеву, у класи проф. Александра Буркета. Марија је и апсолутни победник овогодишњег такмичења. А ову титулу понела је и пре две године. Са непуних 12 година Марија је стигла да два пута победи на најбољем фестивалу флаутиста у региону, како је рекао Војислав Аврамовић, председник Удружења музичких и балетских педагога Србије. То удружење је од почетка, уз нашу Музичку школу, организатор фестивала.

Међу ученицима средњих школа победиле су Аница Мићић из Ваљева, опет у класи проф. Александра Буркета, и Андријана Матић из школе “Исидор Бајић” у Новом Саду, у класи проф. Ксеније Мијатовић.

Од студената музичких академија, најбоља је била Зорана Матић из Ваљева, студенткиња Музичке академије у Београду.

Награђени су и професори: Јелена Крмпотић из Новог Сада за педагошки рад и Лидија Толди з клавирску пратњу.

Завршном дану фестивала присуствовали су Дедаџа Куленовић, супруга покојног професора Куленовића, идејног творца фестивала, и њихов син Саша. Породица Куленовић обезбеђује новчану награду за победника фестивала.

Својим присуством фестивал су ове године почаствовали аакдемик Иван Јефтић, наш велики композитор дела за флауту и славни француски флаутиста Венсан Лука.

Венсан Лука је прошле године снимио компакт диск са композицијама академика Јефтића. Ових дана то издање промовише у Београду, па је то била прилика да дођу и до Ваљева. Са задовољством, како је рекао академик Јефтић.

Венсан Лука је одржао, уз клавирску пратњу Наталије Младеновић, одличан концерт, у паузама говорећи публици да му је веома драго што је ту, и ако га желе он ће долазити и убудуће. Наравно да је као одговор  добио аплауз одушевљења.

“Ово је сада одличан фестивал и ја захваљујем свима који су га основали, онима који су га одржали, као и онима који су допринели да квалитетом расте из године у годину”, казао је на крају Војислав Аврамовић, председник Удружења музичких и балетских педагога Србије.