Најбољи у 2008. години

Почетак » Најбољи у 2008. години » Вести » Најбољи у 2008. години
У годинама иза нас Ваљево је умело да препозна и награди појединце, прве међу једнакима, који својим радом, додатним трудом и залагањем, заслужише да понесу престижно Признање и Награду града Ваљева.
 
Свечана академија одржана у Дому културе и поред богатог програма који је само додатно афирмисао пре свега успешне младе ваљевске уметнике, била је у знаку добитника Награде града Ваљева.
 
Награда у области економије и привређивања додељена је грађевинском предузећу „Инграп Омни“ д.о.о за успешно пословање, висок квалитет услуга али и очување животне средине, области у којој је ово предузеће протекле године награђено Оскаром квалитета и годишњом наградом Привредне коморе Србије и Регионалне привредне коморе Ваљево.
 
Мр Сузана Радовановић, професор виолине,  шеф гудачког одсека Музичке школе у Ваљеву и гудачког квартета „МИСС“, добитница је Награде града Ваљева за изузетан педагошки рад и освојене награде њених ученика на међународним и републичким такмичењима.
 
Награда у области науке додељена је Истраживачком тиму „ТОП 014“ Истраживачког развојног центра ХК „Крушик“ који чине др Петар Крунић, Горица Стевановић и др Блажо Новаковић. У конкуренцији од преко 100 учесника из Србије и Републике Српске, крушиков тим је освојио друго место у области „Биротехника, пољопривреда, медицина“ на такмичењу за најбољу технолошку иновацију у Србији прошле године у категорији „Иновативне идеје“. 
 
Награда у области уметности припала је књижевнику Јанку Левнаићу за роман „Трава од девет мракова“.
 
У области спорта Награда је додељена Душку Ђукановићу, председнику КК „Металац“ за изузетне резултате у реафирмацији кошарке у Ваљеву пласманом овог клуба у Прву лигу Србије и освајањем Купа Србије у 2008. години.
 
Прим. др Зорану Јокићу, мр сци. гинекологије и акушерства додељена је Награда  у области медицине, за изузетан допринос унапређењу едукације у гинекологији. Др Јокић заслужан је и за оснивање Школе породиљства „Академик Војин Шуловић“, за пионирски рад у увођењу  ендоскопске (лапараскопске) дијагностике и хирургије у гинекологији у Ваљевској болници. Такође, др Јокић дао је свој дугогодишњи допринос унапређењу Гинеколошког одељења Регионалне опште болнице у Ваљеву, а заслужан је и за друге активности у унапређењу медицинске струке. У 2008. години је стекао звање примаријуса на предлог Гинеколошко-акушерске секције Српског лекарског друштва.
 
На Свечаној академији одржаној поводом Празника града Ваљева додељене су и две специјалне награде. Једна је припала проф. др сци. мед. Бошку Ђукановићу, директору Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“. Проф. др Ђукановић већ годинама уназад својим ангажовањем и великим професионалним и друштвеним угледом, даје немерљив дописнос у свим областима друштвеног живота града Ваљева, а посебно у медицини, спорту, култури, али и хуманитарном раду.
 
Друга специјална награда додељена је Истраживачкој станици „Петница“ за дугогодишњи анганжман на промоцији допунског и ваншколског образовања ђака и студената заинтересованих за природне и друштвене науке. „Петница“ већ 27 година успешно ради на подстицању научно-истраживачког мишљења код младих , на њиховом допунском образовању и креативности. Ова установа се може похвалити све већим бројем полазника из године у годину, а по постигнутим резултатима у раду, постала је позната како у земљи тако и у иностранству, на најбољи начин афирмишући Ваљево и ваљевски крај.
 
Три добитника, др Јокић, др Бошко  и Душко Ђукановић, одрекли су се својих новчаних награда, која је ове године износила 40.000 динара у хуманитарне сврхе.  Др Јокић је 20.000 динара поклонио ваљевским истраживачима, а 20.000 „Абрашевићу“ за монографију „105 година Абрашевића“ која ће изаћи следеће године. Др Бошко и Душко Ђукановић ће новац поклонити деци без родитељског старања у Ваљеву.

Leave a Comment