Најсавременији дигитални мамограф у Ваљеву

Почетак » Најсавременији дигитални мамограф у Ваљеву » Вести » Најсавременији дигитални мамограф у Ваљеву
Захваљујући донацији Владе и народа Јапана, ваљевски Здравствени центар опремљен је са дигиталним мамографом, комором за развијање филмова и негатоскопом, најсавременијом опремом вредном 147 хиљада евра којом је унапређен скрининг, рано откривање и дијагностика рака дојке. Свечаној примопредаји мамографа у Ваљеву  присуствовали су проф.др Зоран Станковић, министар здравља у Влади Републике Србије и Њ.Е. Тошио Цунозаки амбасадор Јапана у Републици Србији са сарадницима.
 
Изражавајући захвалност Влади и народу Јапана због свега што су учинили за народ Србије, на првом месту за унапређење здравственог система, директор Здравственог центра прим.др Илија Трипковић изразио је наду да ће нова савремена опрема бити дуго у функцији, али и да ће регистровати што мањи број позитивних резултата.
 
„Пријатељски јапански народ и Влада ове земље, до сада су се у више наврата доказали као велики донатори у реализацији важних пројеката у нашој земљи и у нашем граду. Када је Ваљево у питању, подсетићу на донацију вредну три милиона евра за изградњу Геронтолошког центра“, рекао је овом приликом градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић истичући да је ова пријатељска земља нашла снаге и мотив да још једном упути Србији помоћ иако се и сама налази у тешком времену и великој кризи након разорног земљотреса који се догодио у марту ове године. „Упркос свему, народ Јапана није одустао од својих донација усмерених ка Србији и овај мамограф ће бити од вишеструке користи у раном откривању најтежих обољења код жена како би на време започели лечење“, рекао је градоначелник и подсетио на хуманитарни концерт који је у Ваљеву недавно одржан као подршка пријатељском народу Јапана.
 
Укупна вредност пројекта „Унапређење скрининга и превенције рака дојке у Србији“ којим су донирана два дигитална и 30 аналогних мамографа за 39 здравствених установа у Републици Србији, износи око 5,8 милиона евра. Министар здравља Зоран Станковић овом приликом у Ваљеву нагласио је да је овом последњом донацијом, укупан износ помоћи Јапана Србији више од 200 милиона евра, од чега је само за унапређење здравственог система издвојено око 22 милиона евра. „Говоримо о огромној помоћи која ће омогућити да,  пре свега особе које су изложене ризику, буду превентивно збринуте, јер са овим мамографима можемо у целокупној популацији за један временски период извршити превентивне прегледе и на тај начин спречити да се карцином
открије у поодмаклој фази, јер рано октривање значи и излечење“, рекао је министар и нагласио да се на овај начин улагање у ваљевски Здравствени центар наставља, не само реконструкцијом Ургентног центра који се отвара сутра, већ и скором уградњом опреме за рециклажу медицинског отпада.
 
Изражавајући задовољство што присуствује у Ваљеву церемонији поводом примопредаје мамографа, Њ.Е. амбасадор Јапана Тошио Цунозаки рекао је између осталог: „Да би се у потпуности искористила опрема коју је донирала Влада Јапана, веома је важно да се вештина и знање запослених у Здравственом центру побољша. Због тога ћемо обезбедити обуку за запослене у свих 39 здравствених установа у Србији које су добиле опрему. У исто време захтевамо од Министарстав здравља да обезбеди неопходан буџет како би се обезбедио довољан број радиолога и техничара у циљу успешне имплементације овог пројекта“, рекао је амбасадор Цунозаки.
 
Иначе, пројекат којим су донацијом Јапана обезбеђени мамографи за здравствене установе у Србији, реализује се у оквиру имплементације националног програма „Србија против рака“.   
 

Leave a Comment