Народни посланик Мехо Омеровић гост Града Ваљева

Почетак » Народни посланик Мехо Омеровић гост Града Ваљева » Актуелно » Народни посланик Мехо Омеровић гост Града Ваљева
_DSC0069_DSC0082_DSC0097_DSC0111_DSC0093_DSC0069_DSC0099_DSC0110

На позив градског руководства гост Града Ваљева био је народни посланик Мехо Омеровић,  председник Скупштинског одбора за људска и мањинска права и родну равноправност, који је разговарао са грађанима нашег града о проблемима који се односе на примену права из угла поштовања људских права.

Са Мехом Омеровићем разговарали су  градоначелник др Слободан Гвозденовић,  Драгана Терзић, чланица Градског  већа, Мила Грујичић, председница Одбора за родну равноправност Скупштине града и  Михаило Милутиновић, директор Националне службе за запошљавање и заменик председника Скупштине града Ваљева.

,,Тема данашњег скупа јесте управо и она материја којом се овај Скупштински одбор  бави, као и третман и запошљавања особа са инвалидитетом. Што се Града тиче, ја сам то већ једном приликом истакао, да смо ми као Градска управа у сарадњи са Домом здравља добили значајна средства од фондова Европске уније у висини око 200.000 евра за инклузију деце ометене у развоју са руралних подручја и сматрамо да треба да наставимо на тај начин да конкуришемо за тако значајне пројекте“, рекао је градоначелник Гвозденовић.

Истичући важност контролне улоге, која  је, по његовом мишљењу,  једна од најважнијих улога Народних посланика, Омеровић је оценио да је Ваљево пример добре праксе:

,,Ваљево  може да служи као  пример добре праксе осталим општинама и градовима у Србији  по  броју оних који јесу особе са инвалидитетом, а кроз Националну службу за запошљавање и кроз  добре афирмативне мере налазе своје место под сунцем кад је у питању запошљавање.  У данашњем разговору са грађанима Ваљева се нећемо фокусирати само на проблеме особа са инвалидитетом јер људска права и ово што је надлежност Одбора којим ја председавам су много шире тако да је данас моја улога врло једноставна. Тешка зато што можда нећу знати да одговорим на сва питања грађана, а лака зато што постоји добра воља и спремност са моје стране да саслушам људе и да чујем који су то проблеми који их тиште.  Циљ нам је да видимо како се спроводе закони Републике Србије, када је град Ваљево у питању, пре свега кроз призму поштовања људских права ромске националне заједнице, права особа са инвалидитетом и права жена кроз равноправност полова, а поготово кроз призму онога што нас очекује од пре неколико дана, а то је примена и спровођење новог закона а везано за насиље над женама.“

,,Град је учинио и чини велике напоре на решавању одређених питања у вези особа са инвалидитетом кроз увођење личног пратиоца, кроз стручне службе за рад са децом са инвалидитетом и непосредно сам упозната са тим да су деца постигла велики успех  због ангажовања логопеда које је Град ангажовао у партнерству са школама. Такође, морам да похвалим  Дневни боравак у Попучкама који је на високом нивоу, а у који су од ове године укључена деца од седам година па надаље и млади“, рекла је Драгана Терзић и нагласила потребу одржавања оваквих трибина  с циљем информисања грађана на непосредан начин, јавним дијалогом, о начину на који могу доћи до остварења својих права у нашем систему и најавила следећу трибину коју ће припремити на личну иницијативу  у сарадњи са одборницама и одборницима. На тој трибини, која је пример стручне праксе једног Дневног боравка из Прокупља  у комуникацији са нашим Дневним боравком,  људима којима је дневни боравак неопходан и лицима која се баве њима биће представљено на који начин они могу најуспешније да оснаже такве особе.

Директор Националне службе за запошљавање Михаило Милутиновић је истакао да кроз активне мере запошљавања ова служба води рачуна пре свега о инвалидима и лицима са посебним потребама о додао да је основни циљ и задатак  да се кроз обуку и стимулативне мере изврши  радна активација тих лица.

„Изванредно сарађујемо и са локалном заједницом и са невладиним сектором у чијим смо пројектима партнери. Значајна средства се опредељују невладином сектору преко Националне службе. Одличну сарадњу имамо са Загрљајем и са Удружењем оболелих од мултипле склерозе. Држава води рачуна о свим тим угроженим групама којима је потребна помоћ и средства се из године у годину значајно увећавају и бивају усмерена. Ми годинама имамо изванредну сарадњу са Градском библиотеком, Народним музејом, Електродистрибуцијом где су та лица радно ангажована и већ то постаје једна традиција. Они имају изузетно добру сарадњу и ми ћемо ове године два пута издвојити средства за јавне радове. Тако они постају део тих колектива у којима обављају јавне радове“, рекао је Милутиновић.