Наш новац за наш град

Почетак » Наш новац за наш град » Вести » Наш новац за наш град
Град Ваљево је један од првих градова у Србији који је почетком 2008. године формирао локалну пореску администрацију. Како би овај посао што боље био организован, град се укључио у неколико програма међународних организација. Један од њих је и MEGA програм USAID-а у оквиру којег Ваљево реализује пројекат „Јачање планирања, управљања и контроле локалних прихода“. Реализацијом овог пројекта град Ваљево је ангажовао на одређено време 27 младих људи који су на кућну адресу достављали бесплатне пореске пријаве и писмо градоначелника са позивом на сарадњу. С обзиром на то да рок за подношење пореских пријава на непокретности истиче 31. марта, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, представник USAID Edwin Hyde, начелница Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове Јелица Стојановић и начелница Одељења за утврђивање, контролу и наплату јавних прихода Гордана Радојчић одржали су данас конференцију за новинаре на којој су презентовали досадашње активности у оквиру овог пројекта и још јеном позвали грађане да поднесу пореске пријаве.
 
„Попуњавањем пореских пријава, физичка и правна лица ће пре свега испунити законску обавезу. На тај начин ће ући у базу пореских обвезника. Са повећањем те базе, ми ћемо учинити све да смањимо порезе и на тај начин изађемо у сусрет нашим суграђанима. Важно је напоменути да ће се прикупљеним средствима увећати  приход градског буџета и да ће тај новац утрошен пре свега за изградњу комуналне инфраструктуре у граду“, истакао је градоначелник.
 
Представник USAID Hyde, оценио је да је пројекат имао позитивне ефекте у Ваљеву. „Важно је истаћи да ово није нови порез, већ да је он само пребачен са републичког на локални ниво. Такође, задовољни смо што смо успели да кроз овај пројекат ангажујемо све ове младе људе и упослимо их на одређено време. Укупно смо успели да ангажујемо 250 људи у 15 општина и градова Србије где смо кроз овај програм писутни и ја сам лично задовољан што смо им пружили шансу“, рекао је Hyde на данашњој конференцији за новинаре.
 
Према расположивим подацима, трећина наших суграђана не плаћа порез на непокретности и на тај начин остале грађане доводи у неравноправан положај. Годишњи просечни износ пореза на имовину износи 3000 динара. Казна за неподношење пореске пријаве износи од 5000 до 50.000 динара. За износ једне максималне казне, порез се може плаћати чак 20 година. Сви који желе да испуне ову законску обавезу, пореску пријаву могу преузети на Инфо-пулту у холу Градских управа. После 31. марта, надлежна Градска управа биће принуђена да почне са подношењем прекршајних пријава против оних који нису измирили ову законску обавезу.  

Leave a Comment