Наставак радова на школи у Брђанима

Почетак » Наставак радова на школи у Брђанима » Вести » Наставак радова на школи у Брђанима
Изградња новог објекта Основне школе „Милован Глишић“ у Брђанима настављена је данас. Вредност радова који ће се изводити у овој фази је 56 милиона динара. Завршетком ове фазе изградње, биће заокружени грађевинско-занатски радови  на блоку А и Б школе, заједно са покривањем објекта и затварањем фасадном столаријом. Нова школа имаће површину од око 5000 квадратних метара корисне површине. У блоку А биће смештене учионице, просторије за наставнике и административне раднике, док ће у блоку Б бити кабинети, а у његовом продуженом делу спортска сала са пратећим просторијама. Хол који се гради биће вишенаменски и очекује се да ће по завршетку овог објекта, он бити један од најсавременијих не само у Ваљеву већ и шире.
 
Наставак радова на школи озваничио је министар просвете и науке Жарко Обрадовић који је овом приликом најавио да ће нова школа прве ђаке примити у септембру следеће године. „То је наш циљ и надам се да ћемо га остварити и да ће следеће школске године овај објекат бити спреман да прими свих 800 ђака из Брђана. Желимо да овај објекат завршимо што пре, да ђаци добију модерну школу и да се посвете што квалитетнијем учењу. За нас је у Министарству просвете веома важно да градимо школе, јер не треба целу причу у просвети свести на питања личних доходака, јер у образовању има пуно тога још да се уради. Нажалост, у последњих 10 година нисмо се посветили у довољној мери изградњи инфраструктуре за потребе образовања, јер деца да би имала квалитетно знање, морају да имају адекватан простор у коме уче“, рекао је Обрадовић.
 
Овом приликом заменик градоначелника Станко Терзић рекао је да су радови на изградњи новог објекта школе започети пре 11 година, да би након прекида били конзервирани 2005. године. “Са новцем који смо добили од државе биће завршени сви грађевински-занатски радови, зидање два блока и две пасареле на школској згради и стављена комплетна спољна столарија, а након тога расписаћемо тендер за преостале радове, како би била утрошена и средства која је обезбедила локална самоуправа“, рекао је заменик градоначелника Ваљева Станко Терзић.
 
Иначе, стара зграда школе „Милован Глишић“ је изграђена пре 40 година и предвиђена је за 600 ученика, а данас их има 800. Због неадекватног простора, кабинетска настава није могла да се реализује, а и фискултурна сала је била у лошем стању. „Нова школа је неоходна, јер стара је пројектована за потребе 600 ђака, а ми тренутно имамо 200 основаца више. У школи немамо кабинетску наставу, а једну малу учионицу успели смо да преуредимо у кабинет за информатику. Фиксултурна сала је у катастрофалном стању, а због великог броја ђака, они који похађају ниже разреде, физичко имају у учионици када је лоше време, а када отопли, часови се одржавају напољу. Због свега овога, веома је важно да се радови на изградњи нове школе што пре заврше“, рекла је Милина Обрадовић, директорка школе „Милован Глишић“.
Рок за завршетак ове фазе радова је девет месеци.

Leave a Comment