Наставља се изградња Геронтолошког центра

Почетак » Наставља се изградња Геронтолошког центра » Вести » Наставља се изградња Геронтолошког центра

 

 

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике финансираће наставак изградње Геронтолошког центра у Ваљеву у овој години са 30 милиона динара. Планирано је да се изградња овог објекта реализује по фазама, а средства која су опредељена у овој години из републичког буџета биће довољна за једну фазу која подразумева израду комплетне термо фасаде са столаријом, браваријом, олуцима и громобранском инсталацијом. Планирано је да радови почну на пролеће по завршетку тендерске процедуре.
 
О наставку изградње Геронтолошког центра, али и о другим питањима из области социјалне политике, било је речи на састанку у Градској кући који је уприличен поводом посете државне секретарке Министарства рада, запошљавања и социјалне политике мр Стане Божовић. Она је овом приликом нагласила да је социјална заштита једна од приоритетних области како на државном тако и на локалном нивоу и да је због тога од посебне важности што град Ваљево посебну пажњу поклања сталном унапређењу услуга и програма који су намењени најосетљивијим категоријама становништва издвајајући из године у годину све више средстава из градског буџета управо за те намене. „Циљ моје прве радне посете Ваљеву је наставак изградње Геронтолошког центра где су радови започети 2009. године и то пре свега јер постоји потреба на нивоу града за смештај и негу наших старијих суграђана. Радови стоје већ годину дана и то због чињенице да за ту намену нису била опредељена средства. Издвајањем 30 милиона динара за наставак радова на овом објекту, Министарство наставља да улаже у ову инвестицију и то по фазама, а планирано је да она обухвати најургентније радове у овом моменту. Планираћемо ребаланском буџета или из неких других средстава како и на који начин и да опремимо Геронтолошки центар. Завршетак ове инвестиције је од изузетног значаја не само због збрињавања старих лица, већ и због отварања нових радних места“, рекла је овом приликом у Ваљеву државна секретарка Божовић и додала да је са руководством града Ваљева разговара и о унапређењу других области из социјалне заштите и истакла да је ресорно Министартво у потпуности спремно да помогне и да пружи финансијску и сваку другу подршку у реализацији пројеката и програма, чиме ће степен сарадње између министарства и локалне самоуправе бити подигнут на виши ниво.  
 
„Најважније је да наставимо радове и ја се надам да их нећемо прекидати док их не завршимо у потпуности. Важно је да ову инвестицију, коју смо започели пре неколико година завршимо, јер ћемо имати могућности онда да збринемо стара лица са подручја целог Колубарског управног округа, а отворићемо и нова радна места. Очекујем да ће врло брзо бити расписан тендер и да ћемо кренути са радовима, а како министарство буде издвајало средства и Град ће се трудити да економски прати колико може“, рекао је градоначелник Станко Терзић и подсетио да град Ваљево
 издваја значајна средства из буџета за бројне програме из области социјалне заштите као што су средства у износу од 11 милиона динара на годишњем ниову за породице палих бораца и ратних војних инвалида, средства за народну кухињу која има 500 корисника, за програм подршке назапосленим породиљама, за програм вантелесне оплодње и друго. Осим тога Град финансира са 12 милиона динара на годишњем нивоу  и два пројекта који се успешно реализују већ неколико година-Дневни боравак за децу са сметњама у развоју и Клуб за особе са инвалидитетом.
 
Државна секретарка Стана Божовић приликом прве званичне посете Ваљеву, након састанка у Градској кући посетила је Центар за социјални рад где се упознала са програмима које ова установа реализује, а обишла је и објекат Геронтолошког центра који је у изградњи за који је, како се у овом мометну процењује, потребно 190 милиона динара за завршетак комплетних радова.  

 

Leave a Comment