Настављена добра сарадња Ваљева и Приевидза

Почетак » Настављена добра сарадња Ваљева и Приевидза » Вести » Настављена добра сарадња Ваљева и Приевидза

Посета словачког града Приевидза Ваљеву током овогодишњих „Тешњарских вечери“ наставак је сарадње Ваљева и Приевидза, која је отпочела пре пет година. У разговору представника два града изражена је спремност за унапређење културне и спортске сарадње. Градоначелник Ваљева Станко Терзић је рекао да су се стекли услови да се сарадња подигне на виши ниво, а то је привредна сарадња.

„Сматрамо да ће то бити од обостраног интереса. За словачке привреднике, ангажовање у Ваљеву створило би могућност да се појаве и на великом и значајном руском тржишту. са великим олакшицама, када је реч о царинским обавезама. За наше привреднике, сарадња са словачким фирмама и појављивање на њиховом тржишту би омогућило лакшу проходност ка привреди и тржишту Европске уније. Наша делегација привредника ће у наредном периоду посетити Превидз.
 
То ће бити представници оних привредних грана и предузећа који имају додирних тачака са привредницима из овог словачког града“, рекао је градоначелник Ваљева.
 
Заменик градоначелника Приевидза Лубош Максина пренео је поздраве грађанима Ваљева из Приевидзе. „Доста смо урадили на пољу културе и спорта у сарадњи са Ваљево. Град Приевидза је заинтерсован да повећа сарадњу са Ваљевом. Привредна сарадња два града је начин да избегнемо баријере које компликују извоз Србије у ЕУ и Словачке на источно тржиште и Русију“, рекао је Лубош Максини.
 
Лубош Вида, члан Градског већа Приевидзе је рекао да је потребно да млади сарађују, јер је то сарадња у будућности.
 
Душан Магдин, члан Градског већа рекао је да потенцијали за сарадњу постоје и у домену хирургије, док је Елена Дадикова, чланица Градског већа и председници Комисије за образовање и културу рекла да се заједничким пројектима може конкурисати за фондове ЕУ.
 
Градоначелник Ваљева Станко Терзић је рекао да сарадња са словачким фирмама већ постоји, а пример је фабрика „Бемако“ која је отворила погон у нашем граду. „Та фирма се бави и нискоградњом тако да је „Бемако“ заинтересован за куповину „Ваљево – пута“, ако то предузеће уђе у поступак реструктуирања“, рекао је градоначелник Станко Терзић.
   

Leave a Comment