Настављена топлификација Ваљева

Почетак » Настављена топлификација Ваљева » Вести » Настављена топлификација Ваљева
Ове године биће у знатној мери интензивирани радови на топлификација Ваљева. Радови су почели на вреловодној мрежи на траси S-3 од Улице Хајдук Вељкове, кроз стари Синђелићев блок до Железничке улице и до Универзитета „Сингидунум“. Такође, биће урађена и траса S-4 која пролази кроз Збратимљене градове и насеље „Наде Пурић“, као и траса S-5 која иде на Пети пук, ка насељу „27. новембар“ уз један огранак који иде ка Економској школи и насељу преко пута касарне где ће бити повезани значајни објекти.Извођач радова је предузеће „Штрабаг“, а подизвођачи су ужичко „Јединство“ и ваљевски „Аутотранспорт“. Вредност радова на трасама S-4 i S-5 је око 900.000 евра, а на траси S-3 око 300.000 евра.
 
„Очекујемо да ћемо након ових радова имати око 70.000 нових квадрата грејне површине. Биће урађене и мреже инсталација и подстаница, што ће бити одређена помоћ грађанима, јер су до сада грађани имали обавезу да сами купују подстанице“, рекао је Ковач на данашњој конференцији за новинаре приликом обиласка радова.
 
„Омогућићемо да се као енергент користи и природни гас, што је јако битно јер систем може да ради и на гас. Најављено је да ће поново бити проблема у снабдевању мазутом, а тих проблема је било и прошле године па су на срећу они превазиђени и оно што је најважније Топлана је испоручивала топлотну енергију сваки дан. Ове године, преко Фонда за заштиту животне средине, повећаћемо средства Топлани за набавку нове опреме са 6 на 9,5 милиона динара. Биће инсталирана нова опрема која омогућава да се нови котао стави у функцију и да се покрене систем грејања на гас“, прецизирао је Ковач.
 
Технички директор ЈКП „топлана“ Жарко Вуковић најавио је да ће се од 1. октобра, према обавези коју је раније потписало надлежно министарство, прећи на обрачун утрошене топлотне енергије према ономе што покажу индивидуални мерачи. „И Ваљево ће бити део јединственог обрачуна који се мора применити од 1 .октобра, а грађане ћемо о томе благовремено обавештавати. На скупштинама станара, односно на власницима станова је одлука како желе да мере потрошњу, да ли у подстаници или ће желети да мере на радијаторима, односно да плате стварно оно што су потрошили. Уградња мерача и вентила по грејном телу износи 30-40 евра“, рекао је Вуковић.
 
Инжењер Драган Деспотовић из ЈКП „Топлана“ рекао је на данашњој конференцији за новинаре да ће се по окончању радова у 2015. години из програма КFW 4, из Топлане грејати око 440.000 квадратних метара стамбеног и пословног простора. Након радова, који су у току, биће искључено укупно 170 старих котларница, што у значајној мери смањује аерозагађење Ваљева током грејне сезоне.
 
 

Leave a Comment