Настављени радови на топлификацији

Почетак » Настављени радови на топлификацији » Вести » Настављени радови на топлификацији
Настављени су радови на постављању вреловодне мреже у делу Пантићеве и Хајдук Вељкове улице, што ће омогућити прикључење још пет котларница у другој фази топлификације града, приоритетног инвестиционог подухвата, у најширем смислу, од изузетног значаја за све грађане Ваљева. „Иако смо буџетом града за 2009. годину, поред овог посла који је у току, предвидели даљи наставак изградње вреловодне мреже и набавку новог котла од 50 MW, то се није остварило јер је изостала подршка из средстава НИП-а и неких међународних фондова. Ипак, сматрамо да је неопходно наставити ове инвестиционе радове сходно расположивим средствима у овој години, јер је топлификација највећи приоритет града Ваљева“, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић приликом обиласка радова.
 
„ Радови који су у току, представљају важну фазу, јер ће по завршетку створити услове да се током сезоне искључе значајни загађивачи у централној зони града. Што се тиче инвестиције, ми се трудимо да средства обезбедимо из неких других фондова. Аплицирали смо за средства за набавку котла из KFW кредитне линије, где одговор очекујемо у новембру месецу“, истиче градоначелник.
 
Драган Деспотовић, директор ЈП „Топлана“ овом приликом је нагласио  да су изградњом вреловодне мреже од 2007. године до данас, угашене 23 котларнице у граду, од око 80 колико их укупно има рачунајући пословне и стамбене објекте у ширем центру града. „Наша стратегија је да обезбедимо средства за набавку још једног котла, али и да ширимо даље примарну мрежу равномерно у све Месне заједнице, Ново насеље, Стари град, Пети пук, а приоритет је да се на топловодну мрежу прикључи и Ваљевска болница“, рекао је Деспотовић и додао: “У разговору са представницима Владе Републике Чешке и фирмом „ВХС“ из Брна, предложено је да се обезбеди 300.000 евра донације за наставак топлификације Ваљева. Ова одлука је у процедури и уколико се одобри, нама би средства била на располагању 2011. године“.
 
ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“ асфалтираће део коловоза у Пантићевој и Хајдук Вељковој улици, одмах по завршетку радова на постављању вреловодне мреже. „Мислим да неће бити довољно новца да асфалтирамо цео коловоз, али ће Дирекција, као и у предходној фази топлификације, свој део посла завршити врло брзо, јер су у питању централне градске улице“, оценио је у разговору са новинарима директор Милан Матић и додао да Дирекција у овом тренутку, поред ових радова, реализује и низ других, као што је крпљење ударних рупа из програма редовног одржавања улица, реконструкција улице Ђуре Јакшића и радови на ревитализацији саобраћајнице у насељу Сретена Дудића.  

Leave a Comment