Nature & Art у Београду

Почетак » Nature & Art у Београду » Вести » Nature & Art у Београду

Под покровитељством града Ваљева и Народног музеја Ваљево, у четвртак 18. новембра у 20 сати у Кући легата у Београду (Кнез Михајлова 46) биће отворена изложба Nature&Art. Организатор је Ваљевска акција, у партнерству са Фестивалом „Раскршће“ и удружењем „Екотопија“. У питању је изложба уметничких радова која је, као део ширег уметничког пројекта, летос била постављена у галерији Народног музеја Ваљево у оквиру фестивала „Раскршће“.
 
Изложбу ће отворити градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, о уметничком кампу одржаном на реци Градац у оквиру пројекта „Nature&Art“ говориће Божидар Мандић, оснивач Породице биструих потока, док ће уметнички перфоманс са глумцима из серије „Приђи ближе“ реализовати редитељ Петар Станојловић. По отварању изложбе презентацију „Зашто доћи у Ваљево“ одржаће мр Владимир Кривошејев, председник кластера „Ваљево за Вас“.
 
С обзиром да је пројекат Nature & Art замишљен као синергија уметности и природе, један од циљева двонедељне изложбе јесте и промоција природних лепота ваљевског краја. У целом простору Куће легата постављени су велики постери са фотографијама природе, на којима доминирају Градац и Дивчибаре, а планирано је и неколико мултимедијалних садржаја који одсликавају везу природе и уметности.
 
Уметнички директор пројекта је мр Ђорђе Станојевић, академски сликар, ваљевски гимназијалац и аутор недавно усвојеног грба Ваљева. Осим њега, радове излажу: Породица бистрих потока, Ђорђе Станојевић, Миломир Романовић, сон:ДА, Марко Црнобрња, Милорад Младеновић, Радомир Кнежевић, Бранислав Николић, Милена Путник, Војислав Радовановић, Сњежана Торбица, Мирослав Првуљ, Никола Фаллер, Катарина Поповић и Душан Петровић.
 
Пројекат Nature & Art промовише повратак природи у данашњем свету хиперпродукције, сматрајући да је уметност која спаја човека са природом истовремено ангажована и благотворна. Део пројекта била је радионица визуелних уметности коју је на реци Градац водио Божидар Мандић, оснивач прве уметничко-еколошке комуне у Србији, Породице бистрих потока.
 

Leave a Comment