Научна истраживања енергетских поља у Дренајићу

Почетак » Научна истраживања енергетских поља у Дренајићу » Актуелно » Научна истраживања енергетских поља у Дренајићу

Ваљево може постати центар здравственог и спортског туризма, због потенцијала које има, а један од њих су и енергетска поља у Дренајићу, селу на падинама Медведника, речено је на састанку код градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића. Састанку су присуствовали др Ђуро Коруга, професор биомедицинског инжењерства и нанотехнологија на факултетима  поред Универзитета у Београду у Јапану и САД, Љуба Латиновић, представник компаније „Цептер“ и Живорад Јанковић, новинар који већ три године снима документарни филм о енергетским пољима у Дренајићу.

Ова делегација, део је радне групе која је покренула научна истраживања на енергетским пољима у Дренајићу. У понедељак, 25. септембра  упознала је градоначелника о томе шта је до сада урађено када је у питању истраживање енергетских поља у Дренајићу. У овом селу, 30 км југозападно од Ваљева, на имању радиестезисте Драгана Николића поља је открио крајем јула 2012. радиестезиста Драгослав Ковачевић. Код пацијената различитих  болести, који су стајали у овим енергетским пољима, уочена су извесна здравствена побољшања. Професор Коруга је том приликом пренео искуство геофизичара проф. др Споменка Михајловића. По њему је локалитет Дренајић јединствено место не само у Србији, већ и шире, јер је на означеним тачкама са тимом Геомагнетне опсерваторије Србије забележио осцилаторне процесе +/- 100 нТ, какви до сада у пракси нису забележени, а по проф. Коруги могу имати терапеутско делотворно дејство. Професор Коруга очекује одговор колико су енергетска поља у Дренајићу медицински делотворна после израде контролисане биомедицинске студије.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је рекао да ће у наредној години Ваљево подржати даља истраживања у Дренајићу и да ће покушати да их придружи пројекту „Ваљево здрав град“. Уз ваздушну бању Дивчибаре, енергетска поља у Дренајићу могу бити окосница развоја спортског и здравственог туризма ваљевског краја, рекао је градоначелник Гвозденовић и на крају подсетио да је изградња спортског комплекса на Дивчибарама нашег прослављеног кошаркаша Милоша Теодосића почела, чиме се отварају велике могућности развоја града у области спортског и здравственог туризма.