Научна конференција о осигурању

Почетак » Научна конференција о осигурању » Актуелно » Научна конференција о осигурању

Nivo slider: no attached images, or only one attached image…

„Одговорност за штету, накнаду штете и осигурање“, назив је 21. Међународне конференције која траје до суботе, 22. септембра у Ваљеву.
Овом научном скупу присуствује око 80 гостију који долазе из осам земаља. Поред Србије, ту су гости из Норвешке, Аустрије, Италије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Црне Горе.
Покровитељ скупа је град Ваљево који се представио као изузетно добар домаћин, тако да се очекује да овакво јединствено окупљање представника индустрије осигурања буде редовно у граду на Колубари.

На почетку конференције, госте је поздравио и пожелео им успешан рад и пријатан боравак у Ваљеву, градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.
„Ваљево има дугу традицију када су право и правна наука у питању, има плејаду врсних правника, који су били и судије Врховног суда Србије, републички јавни тужиоци у Београду. Још од Ненадовића Ваљево има такву традицију. Овакав скуп значи практичну информацију за све оне који се баве том врстом права и за саме људе у градској управи који ће слушати ова предавање, јер то је једна животна ствар. Све оно што значи промоцију науке, али и стицање практичних знања, Град подржава и овог пута смо ми генерални спонзор оваквог догађаја. Сматрам да оваквих догађаја, не само када су у питању правне науке, већ и остале, треба да буде што више у Ваљеву, јер је то и промоција града. Учесници скупа су еминентни професори Правног факултета, из разних државних институција, али и људи практичари, судије основних и виших судова, који су из те тзв. грађанске области. Зато мислим да је ово важна манифестација у Ваљеву и прилика да покажемо да умемо да организујемо и научне скупове, а не само весеља и славља“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.
Правници, судије, адвокати, економисти, представници осигуравајућих кућа размењују искуства на скупу у Ваљеву на коме говоре еминентни стручњаци из области осигурања који долазе из Норвешке, Италије, Аустрије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Словеније.
Академик Волфганг Рорбах, Аустријанац чија је мајка Српкиња, троструки доктор наука из области економије, историје и славистике, потпредседник Аустријско-српског друштва и директор организације „Европа ностра“ која повезује културно наслеђе Европе, аутор енциклопедије „Историја осигурања“, сматра да је Србија на добром путу у овој области.

„Овај конгрес је интересантан, јер човек данас мора да гледа и ако се разболи, како ће најбоље проћи и тако сам дошао на овај скуп као историчар и економиста. Налазим се међу људима, који су већином правници, судије, али са њима фантастично сарађујем. Данас је најважније да Србија прихвати да живимо у доба глобализације, да су шовинизам и национализам пројекти који су већ историја. Човек ако доживи незгоду, мора имати помоћ без обзира да ли је Србин у Аустрији, или Аустријанац у Србији. То је основна идеја Европске уније. Овај круг је важан, јер су ту људи који су космополите и који су научили из историје где не смемо понављати грешке, шта морамо исправити и како морамо од националног прећи на интернационални значај. Видим да се овде са радом, развија космополитски дух. Ова област је као једна велика фамилија, људи из бивших југословенских република сарађују. Види се да је једина могућност да се човек пење на тај ниво, да вечито учи и да прихвати да „и ја имам добрих ствари, али и мој сусед има добрих ствари“. Људи из Хрватске, Босне указују какве у законе усвојили, каква су им искуства, какве су грешке и та размена искуства је значајна. Ја, као економиста и историчар прикупљам сва ова искуства и то објављујем у публикацијама у Европи, где указујем да је Србија на добром путу и уз то да учимо да се мора заштити оно културно наслеђе. Ово што смо ми данас је резултат нашег историјског наслеђа. По архитектури у Ваљеву се види староаустријска и старотурска архитектура и ко је у које доба овде био. Не треба бежати од своје историје.“

Организатори овог значајног скупа за Србију, који се бави свим аспектима осигурања, од законодавства, до примене су Удружење за одштетно право, Институт за упоредно право и Правосудна академија.

Проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право је рекао да Институт за упоредно право из Београда организује заједно са Удружењем за одштетно правно саветовање на тему одговорности за штету, накнаду штете и осигурања.

„Ово саветовање које се одржава у Ваљеву, у хотелу „Омни“ је 21. саветовање по реду и окупља еминентне стручњаке из области накнаде штете и осигурања. Оно што је веома битно јесте то да ово саветовање, односно чланци који су представљени на саветовању прате и дају предлоге за промену законодавства које је јако битно када је у питању област осигурања. Очекујемо да ће се уоквирити област осигурања, имајући у виду да треба да се донесе један посебан закон који ће регулисати Уговорно право осигурања. Наравно тај закон би, заједно са статусним законима о осигуању и са законом о обавезним осигурањима у саобраћају уоквирио целу област осигурања поред неколико посебних закона који детаљније регулишу област осигурања. Институт за упоредно право објављује низ монографија, зборник радова и оно чиме се и институт веома поноси часопис „Стварни, правни живот“ који излази онолико година колико је и стар Институт за упоредно право, читавих 63 године.“

„Један од разлога зашто смо изабрали Ваљево је тај што је први директор Института за упоредно право Борислав Благојевић, Ваљевац. Већи број тема ће бити везан за накнаду штете. Две трећине свих спорова у Србији су спорови о накнади штете, почев од удеса у саобраћајној незгоди у којима погине велики број људи, до обичних падова на степеништу или леду. Ово је прилика да кажемо нешто ново, нове ставове стручне праксе, нове ставове теорије али и да поновимо оно што смо знали до сад али смо са сменом генерација у правосуђу заборавили“, рекао је Проф. др Здравко Петровић, председник Удружења за одштетно право.

У организационом одбору ове конференције је Драган Обрадовић, судија Вишег суда у Ваљеву, представник Правосудне академије . Он је нагласио да је ова конференција важна не само за Ваљево, за осигурање и правосуђе нашег града, већ и за ове области у Србијо и шире.

„Драго ми је што су овде колеге из основних и виших судова не само из Ваљева, већ и из других градова, који ће чути неке ствари које су нове и мало познате и који ће моћи да обнове, или унапреде нека своја знања. Зборник радова је обиман и квалитетан. Драго ми је да су овде колеге из осигуравајућих друштава из Ваљева, Србије, али и из других држава, који су препознали значај оваквог скупа. За град Ваљево овакав међународни скуп има вишеструки значај. Њему присуствује око 80 људи, од чега их је најмање из Ваљева. У туристичком смислу и за позиционирање Ваљева као града који се бави науком, овај скуп је веома важан. Нама је жеља да овакав скуп постане традиционалан и да се држи у Ваљеву, јер ћемо бити у прилици да помовишемо и оне лепе ствари које припадају граду.“