Недеља солидарности

Почетак » Недеља солидарности » Вести » Недеља солидарности
 У Ваљеву је поводом обележавања јубилеја 35.-то годишњице постојања Друштва за церебралну парализу, организован програм  обележавања  централне манифестације Недеље солидарности са особама са церебралном и дечијом парализом Србије која је одржана од 5. до 11. октобра.  Програм је објединио едукативну, информативну и културно забавну компоненту. Обухваћени су следећи тематски садржаји :“Значај свеобухватног, интегрисаног, континуираног и мултидисциплинарног приступа у креирању и пружању услуга у социјалној заштити са освртом на искуства у ЕУ“,  програми подршке у систему инвалидске и социјалне заштите, могућности развијања иновативних и усавршавања постојећих услуга у систему социјалне заштите са аспекта гледишта Завода за социјалну заштиту. Осим тога презентована су и искуства у изради Нацрта локалног акционог плана у области инвалидности Ваљева, представљене су  услуге Клуба особа са инвалидитетом „Корак напред“ Ваљево из угла корисника, одиграна је позоришна представа – глумачке секције Клуба особа са инвалидитетом „Корак напред“ Ваљево инсерт из “Мушко женских разговора” Душка Радовића у режији Љубивоја Буба Марковића, а реализовани су и  забавни програм који су припремили ученици Музичке школе “Живорад Грбић” у Ваљеву, као и посета Клубу особа са инвалидитетом „Корак напред“.
        
Укупно је манифестацију посетило и у њој учествовало око 120 људи, од чега је више од половине било особа са инвалидитетом.
        
У програму су учествовали и присуствовали представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Републичког завода за социјалну заштиту, града Ваљева, Савеза за церебралну и  дечију парализу Србије, ученици Музичке школе “Живорад Грбић” у Ваљеву, представници локалних организација Савеза за церебралну и  дечију парализу Србије (укупно из 34 организације), представници локалних градских организација особа са инвалидитетом, преставници неколико основних и средњих школа у Ваљеву, представници институција као што је Фонд ПИО, Центар за социјални рад, Подрињско колубарски регион.
 
Ова седмица, односно цео месец, посвећен је подстицању солидарности на свим пољима живота са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, а и остали грађани. Ова  солидарност треба да са људског хуманистичког аспекта подстакне равноправност, једнакост и укљученост свих грађана па самим тим и особа са инвалидитетом у све токове живота у заједници.
 

Leave a Comment