Недеља здравља у Ваљеву

Почетак » Недеља здравља у Ваљеву » Актуелно » Недеља здравља у Ваљеву
zdravlje1zdravlje2zdravlje3zdravlje4zdravlje5zdravlje6

Недеља здравља“ је назив манифестације која у Ваљеву траје од 8. до 13. маја, у организацији  Факултета здравствених, правних и пословних студија Универзитета Сингидунум и града Ваљева.

На Градском тргу су се данас окупила деца из ваљевских основних школа, која су се такмичила у одбојци, фудбалу, кошарци и у атлетским дисциплинама. Присуствовали су и демонстрацији указивања прве помоћи, које су приредили ученици Медицинске школе „Др Миша Пантић“.

„Град Ваљево је подржао ову манифестацију, јер Ваљево подстиче манифестације које су окренуте унапређењу и очувању здравља наших суграђана, како би се спречила обољења грађана“, рекао је Андра Савчић, члан Градског већа и додао:

„Данашња манифестација је посвећена спортским активностима, нарочито школском спорту. Надам се да ће током целе године бити што више оваквих дешавања, а град ће учествовати са онолико средстава колико буде било потребно.“

Факултет здравствених, правних и пословних студија Универзитета Сингидунум се определио да у овој недељи, када се 12. маја обележава Међународни дан сестринства, организује „Недељу здравља“, нагласио је др Зоран Јокић, шеф Департмана за здравство Факултета здравствених, правних и пословних студија Универзитета Сингидунум.

„Идеја је била да као значајни чинилац друштвене заједнице, скренемо пажњу на унапређење и очување здравља, што је и фокус Факултета за здравство. Очување здравља је најважнији аспект од раног детињства, кроз здраве стилове живота, начин исхране и физичку активност. Данас, 10. маја је и Дан физичке активности, тако да смо се у синергији са локалном самоуправом, која је велика подршка у целом пројекту, са Медицинском школом и осталим средњим и основним школама у граду, договорили да изађемо у јавност и да подсетимо све нас да су физичка активност и здрави стилови живота значајна превенција и чинилац у функцији унапређења здравља“, рекао је др Зоран Јокић.

Бранка Гвозденић, студенткиња Универзитета Сингидунум, која је учестовала у организацији  догађаја, каже да су студенти са овог Универзитета задужени да као волонтери помажу ученицима и наставницима основних школа у реализацији програма.

„Учествујемо и у организацији 3. Сајма вина Колубарског округа, који ће се одржати у петак, 12. маја на нашем факултету. У организацији „Недеље здравља“ помогли су нам доста и наши професори, а у програме који се одржавају ове седмице учествују студенти свих година.“

Александар Маравић, директор Медицинске школе „Др Миша Пантић“ је рекао да је школа укључена у обележавање „Недеље здравља“, јер је то плод сарадње ове школе са Универзитетом Сингидунум.

„Медицинска школа је усмерена ка здрављу и здравству. Радо смо прихватили да учествујемо у свим активностима. Демонстрирали смо указивање прве помоћи након саобраћајне несреће и верујем да је било кориснимо да и ученици основних школа ово виде“, рекао је Маравић.

Он је истакао да је учешће Медицинске школе у „Недељи здравља“ увертира за обележавање 12. маја – Дана школе, када ће бити потписан уговор са представницима Владе Републике Немачке, у оквиру ДСД пројекта, којим ће Медицинска школа бити носилац за овај регион за полагање испита немачког језика.