Неразумна одлука Одбора поверилаца „Стефила“

Почетак » Неразумна одлука Одбора поверилаца „Стефила“ » Вести » Неразумна одлука Одбора поверилаца „Стефила“

 

’’Одбор поверилаца ваљевског „Стефила“ није прихватио понуду локалне самоуправе о куповини имовине те фирме која је у стечају’’, саопштио је на данашњој конференцији за новинаре помоћник градоначелника Радивоје Милутиновић. Он је истакао да је одбор на синоћњем састанку донео ову, по много чему, неразумну одлуку: ‘’Осим што је заустављен значајан поступак за град Ваљево, оваквом одлуком неће бити решен ни значајан део проблема бивших запослених, пре свега повезивање радног стажа и остваривање права на пензију.’’
Милутиновић је истакао да би стварање индустријске зоне и довођење нових инвеститора оживело привреду у Ваљеву, отворило нова радна места и за бивше раднике „Стефила“ и њихову, као и осталу децу Ваљева, а новац добијен овом куповином, донекле би намирио потраживања и бивших радника и осталих поверилаца. „Оваквом одлуком, даља судбина „Стефила“, али и потраживања поверилаца је неизвесна“, рекао је Милутиновић.
Повериоци нису били задовољни понудом од 200 милиона динара. На јавном конкурсу у августу понуда локалне самоуправе од 200 милиона динара била је једина, а градска власт сматра то коректном понудом пошто су сви запослени намирени раније исплаћеним отпремнинама социјалног програма Владе Србије. „Понуда Града је и тржишно била коректна, а да интересовање осталих инвеститора не постоји, показао је јавни конкурс, на који се ни после три круга, нико није јавио. Ми бсимо били најсрећнији да је неки велики инвеститор био заинтересован за куповину „Стефила“, али како се то није десило, Град је ушао у велики кредит, како би оживео ову локацију и омогућио да се колико-толико намире потраживања поверилаца. Чланови Одбора поверилаца из редова бивших запослених то нису схватили и направили су велику грешку“, рекао је Милутиновић.
На тој локацији у приградском насељу Горић планирано је отварање индустријске зоне. ‘’Уз локацију Стефила, која би била ембрион будуће индустријске зоне, планиран је и откуп земљишта у приватном власништву, које се граничи са том фирмом у стечају,’’рекао је помоћник градоначелника и посебно нагласио да, без обзира на новонастале околности, град Ваљево неће одустати од изградње индустријске зоне.
„Град је добио изузетно повољан кредит од 200 милиона динара и ми идемо даље. Поред „Стефила“ има још доста земље, коју ћемо наставити да откупљујемо за потребе индустријске зоне. Намеравали смо да „Стефил“ буде срце индустријске зоне, али оваквом неразумном одлуком бивших радника, судбина овог комплекса је да настави да пропада и зараста у коров. С обзиром на то да је већи број бивших радника незадовољан оваквом одлуком Одбора, као и да постоји сумња у законитост одлука овог Одбора, чији су се чланови у последња два дана мењали, сачекаћемо још дан-два, да видимо да ли ће превладати здрав разум“, рекао је Милутиновић.
 
 

 

 

Leave a Comment