Незапамћене поплаве у Ваљеву

Почетак » Незапамћене поплаве у Ваљеву » Вести » Незапамћене поплаве у Ваљеву
На данас одржаној седници Штаба за ванредне ситуације оцењено је да је ситуација изузетно сложена због незапамћених поплава које су задесиле наш град и да је неопходно ангажовање свих расположивих људских и материјалних ресурса. Водостај реке Колубаре достигао је незапамћен ниво до сада, а даноноћно интервенишу надлежне јавне службе, војска, полиција, жандармерија којима у одбрани од поплаве помажу и грађани, али и запослени у јавним предузећима и службама. До сада је утрошено 40.000 џакова са песком за изградњу насипа, а очекује се да ће бити употребљено још 15.000. Штаб за ванредне ситуације обавештава грађане да џакове са песком могу преузети на паркингу испред „Фонатне“ Тодоровић.
 
Апсолутни приоритет у овом тренутку је збињавање и евакуација грађана са подручја угрожених поплавом из насеља „Илиџа“ и „Колубара 1“, али и из других подручја. За становнике насеља „Веселиновићи“ биће допремљена храна и вода. Збрињавање евакуисаног становништва врши се у објектима касарне „Војвода Живојин Мишић“, а за ове намене у функцији ће бити и просторије Основних школа „Сестре Илић“ и „Милован Глишић“.
Због слабијег дотока воде и немогућности коришћења црпне станице „Градац“, донета је одлука да се уведу рестрикције воде за пиће и то по следећем распореду: у Белошевцу, Попучкама, у висинским зонама Петог пука, Радиног брда, Баира, Суве чесме, а биће смањена и испорука воде за пиће за Боричевац.
 
Већих проблема у снабдевању електричном енергијом нема. Искључено је само седам трафо-станица на којима ће квар бити отклоњен у току дана. Такође, нема озбиљнијих проблема што се тиче функционисања фиксне и мобилне телефоније.
 
Штаб за ванредне ситуације града Ваљева обавештава грађане да ће мостови преко Колубаре, због изливања реке, бити затворени за саобраћај, осим моста код Обилазног пута. Препорука за све грађане Ваљева је да остану код куће и да без преке потребе не крећу возилима ка градском језгру.
 
Штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да основне и средње школе у Ваљеву, као и Предшколска установа „Милица Ножица“ неће радити ни сутра.
 
Само у току јучерашњег дана у Ваљеву је пало 100 литара кише по метру квадратном. Према најавама метеоролога данас се очекује око 50 литара, а исто толико и сутра.
 
Фото: Емил Чонкић, Блиц
 
 
 

 

Leave a Comment