Ноћ Музеја у Ваљеву

Почетак » Ноћ Музеја у Ваљеву » Вести » Ноћ Музеја у Ваљеву

 

У Ваљеву је по четврти пут реализована манифестација Ноћ музеја, која се ове године одржава у још 47 градова и општина у Србији. На свечаном отварању уприличеном испред Куле Ненадовића,  министар културе Небојша Брадић је обећао 12 милиона динара за завршетак радова на Кули.
 
За ову прилику, у част министра и знатижељних Ваљеваца Кула Ненадовића је отворила своја врата. Још увек без сталне поставке, представила је радове ученика основне школе „Андра Савчић“, звездано небо у режији Друштва истраживача „Владимир Мандић- Манда“ и филмове из музејске медијатеке. Испред Куле посетиоци су имали прилику да се опробају у стреличарству или уживају у борбама витезова.
 
Народни музеј је у Ноћи музеја оживео своју сталну поставку захваљујући момцима и девојкама из КУД-а „Извор“, док су чланице КУД „Ђердан“ испред Музеја изводиле фолклорно – модни перформанс у организацији Етно клуба Ваљево. У галерији Музеја, Ваљевци су имали прилике да виде Ваљево на старим разгледицама и новим фотографијама Фото кина клуба Ваљево.
 
Ученици музичке школе „Живорад Грбић“ су наступили међу великим форматима из збирке Уметничког студија Трнавац, а свој фонд слика је приказала и Модерна галерија. Посетиоци су могли да одгледају и емисију РТС-а „Балканском улицом“, у којој је гостовао наш сликар Љуба Поповић. Путем видео презентације се представио и Годо лично, и то у претпремијери из Париза 1958. године, а осим њега у галерији Ле Петит Консулат гостовао је и Игор Богојевић са својим цртежима. Изложбом рециклажних радова „Технологија је у моди, будућност је под сумњом“ и ове године се Техничка школа у Ваљеву придружила Ноћи музеја.
 
Најживописнији програм био је у Арт холу Центра за културу, где су изложени делови сценографије из фундуса ове установе, док су костиме оживели млади волонтери манифестације. У музичком перформансу НАЛИЦУМЕСТА.ВА учествовали су Марко Томић студент соло певања, затим млади пијаниста и композитор Дарио Зомбра , ученица соло певања Милена Марковић и виолинисткиње Ангелина Милићевић и Мина Младеновић.

 

Leave a Comment