Нормализација водонабдевања

Почетак » Нормализација водонабдевања » Вести » Нормализација водонабдевања
Водоснабдевање града се стабилизује и рестрикције воде ће се наставити у мањем обиму, него претходна два дана, речено је на данашњој конференцији за новинаре директора “Водовода”.
 
Водовод је у координацији са ЈП “Колубара” пратио од јесени 2014. до овог пролећа ситуацију на цевоводу сирове воде са водозахвата Пакље до постројења на Пећини. Мерења су утврдила значајне губитке на цевоводу, која иду и до 100 литара у секунди. С обзиром на то да је извориште Пакље главно градско извориште и да би то могло значајно да угрози водоснабдевање града на дужи период, утврђено је да је крање време да се приступи реконструкцији цевовода, да би се избегле ситуације које би озбиљно угрозиле водоснабдевање.
 
“Далеко већи проблем би имали, од овога што морамо пар дана да се стрпимо, уз солидарност у расподели воде. Понедељак и уторак су били ударни дани у расподели воде. Ситуација је стављена под контролу и са онолико воде колико добијамо са Градца, а то је 260 л у секунди, што је довољно за снабдевање 50-60% града. Делови града који неће остајати без воде су у тој позицији из техничких и хидрауличких разлога и што је потребно обезбедити стално снабдевање Опште болнице, Дома здравља, КП дома, један део градске мреже који снабдева део Петог пука.
 
Остали део града смо подели у три зоне, које имају своје подзоне, како би се могло ротирати водоснабдевање. У току јучерашњег дана се значајно стабилизовала потрошња и изгледа да су наши апели да се радионално троши вода, уродила плодом. И даље апелујемо да грађани рационално троше воду и да је троше само за санитарне потребе, за припремање хране и пиће и да се суздрже прања тротоара, дворишта, аутомобила. Расподелили смо 21 цистерну пос граду и молимо грађане да нам се јављају са информацијама о стању тих покретних резервоара. Има и оних суграђана који су покушали да украду резервоаре који су постављени по граду.
 
Јутрос смо пустили воду на десној страни реке Колубаре, изузев корисника са Црпне станице Бајир. Проблем је и Белошевац, јер је јуче у 18 сати када смо пустили воду за Белошевац, за 15 минута је био испражњен резервоар на Пећини. То указује да је у Белошевцу или озбиљнији квар или велики потрошач повлачи огромну количину воде, што је вероватније. Колубара 2 је јуче била искључена. Касније су до другог спрата људи имали воду. Овог преподнева смо пустили воду и у Колубари 2, Попучкама, Горићу. Остаје нам проблем високе зоне Петог пука, који ћемо пуштати током дана, пратећи стање резервоара на Пећини”, рекао је Ђорђе Павловић, директор ЈКП “Водовод- Ваљево”.
 
Ирена Штулић, шеф Постројења за прераду воде ЈКП “Водовод” каже да је у овој ситуацији резервоар на Пећини био пун на висини до 1 метар, у односу на уобичајених 4 метра и са смањеним капацитетом воде која долази само из Градца. Радило се са далеко мањом количином сирове воде, него што је нормално за ово доба године.
 
“Током ноћи су све зоне предвиђене за искључење, биле затворене, како би се подигао ниво воде у резервоару. Прва која је јутрос пуштена је десна страна Колубаре, Ужичка улица, Узун Миркова, Колубара 2, код Пољопривредне школе и даље ка Горићу. Јуче је на Петом пуку вода пуштена синоћ око 18.30. Наравно да није нормално да немамо 48 сати воду, али да је могло другачије, тако би и урадили. ”, рекла је Ирена Штулић.
 
Бранка Михољчић, начелница Санитарне инспекције је појаснила да се Ваљево снабдева са три извора. Највећи је водозахват Пакље, други је Градац са 260 литара у секунди, а мања количина од 13 литара у секунди се добија са Илиџе. Квалитет сирове воде је променљив и оптерећен великим мутноћама у време падавина, а река Градац је најнесигурнији извор водонсабдевања.
 
“Ваљеву није потребан Градац када има довољно воде са Пакљи. Са мутноћом се отежава процес прераде, јер се укључују додатни елементи коагулације, флокулације, филтрације. Не би се могло ни прерадити тих 250 литара воде, или би се прерадило успорено 180 литара, како би се у мрежу пустила безбедна вода. Циљ реконструкције је безбедан цевовод сирове воде. Ако ви на цевоводу имате испусте, он мора да се реконструише. Сваке године “Водовод” доноси план одржавања и планира реконструкцију једног дела мреже. Ово је била планирана реконструкција. правила се процена да ли ће бити урађена у јануару, фебруару, марту и дошло се до закључка да је половина маја можда набољи период. Али смо имали дилему шта са мутном водом, имајући у виду прошлогодишње поплаве.
 
Када су планирани ови радови, направљена је безбедносна процена ризика. Прва која не сме да остане без воде је Болница. Раде се дијализе, оперативни програми свих 24 часа. Дом здравља не сме да буде без воде, као ни Централна кухиња Обданишта, јер је ту највећа и најризичнија производња. Из “Водовода” су рекли да ако то све остаје, онда ужа зона центра града неће моћи да се искључи. То је још један фактор сигурности, јер су нам у центру града и посластичарнице и пекаре и све оно што може угрозити постојећу хигијенско-санитарну и хигијенско-епидемиолошку ситуацију. Када се сабрало да ће тај део да троши 50-ак литара, 110 литара ће ићи према осталим потрошачима. Велики потрошачи на периферији и у Индустријској зони имају алтернативне изворе снабдевања водом, које користе или као техничку воду, или за друге намене. У процени безбедности се рачунало да постоје јавне чесме, за које ми знамо да су неисправне и наш је став, као и Завода за јавно здравље, да се та вода може користити за техничку употребу. Препорука је била да се обезбеди довољан број цистерни на свакој угроженој локацији, чак и нека мобилна цистерна која ће допремати воду, а да се великим потрошачима обезбеди довољна количина воде за обављање њихове делатности. Концентрација резидуалног хлора у тим цистернама, који је и један од гаранта микробилошке безбедности воде, контролише се једном или два пута док је цистерна у функцији. Постројењу је наложено да појача предхлорисање, с обзиром на то да сада имамо и речну воду, цевоводе који су повремено без воде. Све фазе прераде морају да функционишу, а интерна лабораторија “Водовода” иде на свака два сата по граду и контролише по четири тачке у подручјима која су добила воду. Завод врши редовну екстерну конторлу здравствене исправности воде. Пре пуштања цевовода у рад, мора да се добро испере, дезинфикује и тек онда пусти у прераду ипотрошњу.
 
Препорука грађанима је да када вода дође, да је не бисмо пуштали да отиче, вода се прво користи за санитарне потребе, па тек онда за пиће и сакупљање да стоји у домаћинству”, рекла је Бранка Михољчић.
 
Око 14 часова је затворена вода свим потрошачима који се налазе на десној страни реке Колубаре, а у току је пуштање воде у висинским зонама на Петом пуку.

Leave a Comment