Норвешки амбасадор посетио Ваљево

Почетак » Норвешки амбасадор посетио Ваљево » Вести » Норвешки амбасадор посетио Ваљево
Норвешког амбасадора у Србији Нилс Рагнар Камсвага (Nils Ragnar Kamsvåg) је након посете Истраживачкој станици у Петници, јуче примио градоначелник Ваљева Станко Терзић са сарадницима.
 
Градоначелник је амбасадора упознао са основним подацима о Ваљеву и изразио захвалност на досадашњој сарадњи и помоћи Владе Норвешке нашем граду. Најновији пројекат који финансира ова земља је део реконструкције Казнено-поправног завода за малолетнике  у Ваљеву, вредности 3,2 милиона евра, који треба да почне до краја године. О значају овог пројекта не само за Ваљево, већ и за целу Србију, нарочито  за побољшање услова боравка осуђеника, запослених, али и спољних сарадника, говорио је Слободан Арсенијевић, управник  КП завода у Ваљеву. Арсенијевић је амбасадора известио да се овом реконструкцијом установе отварају могућности за хуманизацију ове институције, али и за спровођење новог концепта малолетничког затвора – „затвора без оружја“.
           
Градоначелник Станко Терзић се захвалио амбасадору Норвешке на досадашњој подршци ове земље на свим нивоима, а која се на локалном нивоу огледа у сарадњи ваљевске Пољопривредне школе са сличним школама у Норвешкој, као и на изградњи мини пич терена  за мали фудбал на Петом пуку. С обзиром на то да је Норвешка остварила високе стандарде у цивилној заштити и унапређењу безбедности грађана, градоначелник Терзић је замолио за сваку врсту помоћи у опремању, али и размени искустава служби цивилне заштите Ваљева и партнера у Норвешкој.
           
Амбасадор Норвешке је рекао да ова земља улаже преко 3 милиона евра у развој локалне самоуправе у Србији и позвао Ваљево да конкурише са овим, али и другим пројектима. Амбасадор Камсваг је нагласио да  стиже око 500 захтева годишње и да 10% пројеката буде финансирано, тако да локалне самоуправе морају конкурисати са квалитетним и добро припремљеним пројектима.
           
Амбасадор је изразио задовољство након боравка у Ваљеву, где је у ИС Петница одржао предавање о образовном систему у Норвешкој, иновацијама и науци која је на високом нивоу у овој традиционално пријатељској земљи са Србијом.
           
Током боравка у Ваљеву, амбасадор Норвешке је обишао Народни музеј и Модерну галерију, као и сам град, а упућени су му позиви да и у наредном периоду поново посети Ваљево.

Leave a Comment