Нова канализација у ромском насељу Баир

Почетак » Нова канализација у ромском насељу Баир » Актуелно » Нова канализација у ромском насељу Баир

Пројекат „Живети заједно“ је реализован заједничким залагањем и средствима Европске уније (ЕУ) и града Ваљева. У оквиру пројекта је изграђена нова и реконструисана постојећа канализациона мрежа у ромском насељу Баир.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић се захвалио ЕУ која је суфинансирала овај пројекат из програма ЕУ ПРО, као и УНОПС-у на реализацији пројекта:

„Реализација пројекта је значајна, зато што су побољшани услови и квалитет живота у овом  насељу, јер је повећана и побољшана градска инфраструктура и утицали на заштиту животне средине. За град Ваљево је битно свако насеље и сваки део града. Баир је близу центра града, а није имао регулисану постојећу канализациону мрежу.Град Ваљево ће у својим финансијским и развојним плановима у будућности посветити више пажње унапређењу квалитета живота свих грађана. Циљ нам је да сва насеља на територији града Ваљева буду боља, лепша, безбеднија и квалитетнија места за живот нас и наше деце. Урађено је 636 метара канализационе мреже, прикључци и реконструкција постојеће мреже, асфалтирано је 6 улица, осим Бобвчеве која је задржала стари изглед на инситирање грађана. Укупна вредност радова је 234.310 евра, од чега је вредност донације ЕУ 150.000 евра, а суфинансирање града Ваљева 84.300 евра.“

Драгана Новаковић, менаџер сектора за инфраструктуру Канцеларије УН за пројектне услуге УНОПС је рекла да је успешно завршен пројекат чији су бенефити на здравље становника насеља Баир немерљиви.

„Осим изведене инфраструктуре, становници Баира добиће и унапређене комуналне услуге. Осим тога, утицај на заштиту животне средине овог пројекта је значајан, јер се унапређује систем за управљање отпадних вода. Ово је циљ пројеката локалне инфраструктуре, које спроводи програм ЕУ ПРО, а финансира ЕУ за побољшање услова живота локалног становништва, кроз побољшање услова у школама, вртићима, установама културе, спортским установама или као што је случај у Ваљеву, унапређење комуналне инфраструктуре. Ово је један од 37 пројеката локалне инфраструктуре које ЕУ уз сарадњу са Владом Републике Србије спроводи кроз програм ЕУ ПРО, који су вредни укупно 4,5 милиона евра“, истакла је Драгана Новаковић.

Аца Петровић, представник мештана каже да су задовољни овим што је до сада урађено, нарочито што је Бобовчева улица враћена у првобитно стање, а то је старинска коцка, која је заштитни знак овог дела града.

„За сад је све у реду. Нисмо заборављени, то је најважније! Општина нам помаже шта треба, а треба нам још мало да се среди расвета, неке водоводне цеви које пуцају. Ево управо се постављају справе за играње деце, клацкалице и љуљашке. Углавном, иде на боље“, рекао је Аца Петровић и нагласио да прикључење на канализациону мрежу очекује преко 50 кућа.