Нови корисници Клуба ОСИ

Почетак » Нови корисници Клуба ОСИ » Вести » Нови корисници Клуба ОСИ
 
„Клуб ОСИ ПЛУС 2010.“ назив је пројекта који ће до краја године реализовати град Ваљево у оквиру програма „Развој локалних услуга социјалне заштите“ који  Министарство рада и социјалне политике реализује заједно са Фондом за отворено друштво и локалне самоуправе. Пројекат је вредан око 1.100.000 динара, од тога Министарство рада и социјалне политике определило је средства у износу од 714.000 динара, а остатак град Ваљево.
 
Пројектом је предвиђено да Град у сарадњи са Друштвом за церебралну парализу и у партнерству са Савезом слепих и Савезом глувих у Ваљеву, прошири услугу  Клуба за особе са инвалидитетом у периоду од октобра до децембра ове године. У корист особа оштећеног вида и слуха, биће организоване нове активности и прилагођене старе. Између осталог, пројекат предвиђа куповину рачунара који ће бити на располагању овој категорији становништва, организовање две обуке: за употребу софтвера и гестовни говор за 20 особа. У циљу приближавања широј јавности ове тематике и покретања тема и питања од значаја за особе са инвалидитетом, планирано је снимање и емитовање две полусатне тематске емисије. Од пројекта се очекује да све ове активности допринесу унапређењу квалитета услуга које пружа Клуб ОСИ у Ваљеву. Један од циљева је и да се прошири број корисника кроз укључење особа са оштећеним видом и слухом.
 
Реализацијом новог пројекта, Град обезбеђује системску и сталну подршку развоју социјалних услуга у складу са усвојеним Стратешким планом социјалне заштите. Истовремено, низом пројектних активности ствара услове за инклузију особа са инвалидитетом у друштвену заједницу.  
 
Уговор о реализацији овог пројекта потписан је у Београду и том приликом министар рада и социјалне политике Расим Љајић истакао је да Ваљево предњачи у имплементацији пројеката социјалног карактера у односу на друге градове у Србији. Овом приликом министар Љајић је истакао да је Ваљево први град који реализује пројекат где су укључене особе са оштећеним слухом.
 
Иначе, за имплементацију програма „Развој локалних услуга социјалне заштите“ у 35 градова и општина Србије, опредељено је око 27 милиона динара. 

Leave a Comment