Нови мост отворен уз промоцију књиге

Почетак » Нови мост отворен уз промоцију књиге » Вести » Нови мост отворен уз промоцију књиге
Мост на Градцу, у Аничићима је јуче отворен шетњом мештана насеља Аничићи, представника Града, градске Дирекције, пројектаната и извођача радова. Мост који је у прошлогодишњим поплавама срушен, сада је добио потпуно нови, лепши изглед.
 
Пре отварања моста одржано је књижевно вече и представљена књига „Град мртвих“ која је још у рукопису писца Владе Арсића, а која ће говорити о Ваљевској болници 1914. године. Овај необични спој промоције градитељства и културе поздрављен је од стране присутних посетилаца.
 
О МОСТУ
 
 
Дужина моста моста у Аничићима је 34, а ширина седам метара. За његову изградњу било је потребно 14 милиона динара, а радове је извело ГП „Инграп омни“.
 
Пројектант моста је Миша Илић, инжењер кога зову „челични градитељ мостова“, јер су његови мостови пример постојаности и квалитета и одолевају времену и елементарним непогодама.
 
„Ово је највећи мост од пет мостова, изузев моста у Веселиновићима који данас почиње са изградњом. Пројектант овог, али и свих седам мостова које ћемо завршити ове године је Миша Илић, јер се показало да су његови мостови трајни и ниједан није срушен. Овај мост је значајан за грађане овог дела Ваљева. Овде смо имали перманентне проблеме, јер је досадашњи мост носила свака већа вода. Преко пута је и црпна станица градског „Водовода“, чији су радници и возила имали пуно проблема да пређу досадашњи мост. Због свега овога је важно што смо изградили један поудзан објекат“, рекао је Драган Јеремић, директор ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“.
 
О КЊИЗИ
 
 
„Ривер бар“, популарни кафић на обали реке Градац, поред кога се уздиже нови, велелепни мост био је домаћин књижевне вечери писца и новинара Владе Арсића, који пише књигу „Град мртвих“, посвећену Ваљевској болници и Првом светском рату.
 
Владимир Кривошејев, директор Народног музеја у Ваљеву је рекао да је необичан догађај да се мост отвара одржавањем књижевне вечери.
 
„Ово је одлично место за одржавање културнбих дешавања, тако да ово и друга слична места морамо користити за одржавање оваквих догађаја. Идеја за књигу се појавила пре око пола године, када смо припремали текстове за изложбу Ваљевска болница. Сматрали смо да би било лепо да се после великог романа Добрице Ћосића, који је овековечио Ваљевску болницу, појави нови роман који ће на другачији начин обрадити аспекте које Ћосић није искористио у свом роману. У тренутку док сам размишљао о томе који би писац могао да пише о Ваљевској болници и како га убедити да се прихвати тог задатка, стигла ми је порука, преко фејсбука, од мог пријатеља Владе Арсића за промоцију његовог новог романа „Бродолом“. У том тренутку сам помислио – проблем око писања романа о Ваљевској болници је решен!“
 
Сам писац Влада Арсић је рекао да се не памти да се иједан мост у Србији отварао уз књижевно вече и да је необично да се промовише књига која још није објављена, а није ни завршена.
 
„Оно што спаја ове две, на први поглед неспојиве ствари, мост и књигу у настајању, јесте што представљају својеврсно сведочанство о људској истрајности, о томе да се свако зло и несрећа могу превазићи и да се живот може наставити. Идеју сам добио од Владимира Кривошејева, човека који нас је ове године обрадовао фантастичном изложбом, која је на најбољи могући начин дочарала шта се дешавало те ратне године у Ваљеву и целој Србији. Мени је највеће искушење било како да тај ужас и очај дочарам савременим читаоцима, пре свега млађим нараштајима. Како да вратим причу од пре сто година у данашње услове. Ако упоредимо страшну болест данашњице- еболу, од које зазире цео свет и од које је за пет година умрло 11.000 људи и пегави тифус, од кога је за само пет месеци, у Србији умрло 150.000 људи, можда и више. Да се негде једно такво зло појавило било где у Западној Европи, да је захватила било који амерички град, данас би о томе имали на десетине холивудских филмова, стотине књига, на хиљаде репортажа и епопеја. На жалост, догодило се у Србији, у једној малој земљи, која је у очима јавног мнења толико мала, да је све у њој мало, па чак и када је највећа несрећа у питању. Трудио сам се да читаоца не оптерећујем сувишним бројкама и да се не бавим превише историјским фактима и документима, ничим што би код читалаца створило утисак академске сувопарности или професорске уштогљености. Истовремено сам се трудио да ништа од тога не изоставим. Кроз драму измишљеног јунака, доктора Андрије Срећковића и његове породице која је жестоко пострадала у оба рата, покушао сам да сублимирам патњу читавог народа, сваког њеног појединца и то појединца који нема никакве везе са највећим светским моћницима, а чије одлуке и сулуда политика врло често завршавају управо на том малом, обичном човеку“, рекао је Влада Арсић, аутор књига „Бродолом“ и „Изгубљене у магли“, као и будућег романа „Град мртвих“, који се очекује да изађе у новембру.

Leave a Comment