Нови скенер у Општој болници Ваљево

Почетак » Нови скенер у Општој болници Ваљево » Актуелно » Нови скенер у Општој болници Ваљево

Nivo slider: no attached images, or only one attached image…

У Општу болницу Ваљево стигао је нови скенер, чију је набавку са 45 милиона динара финансирало Министарство здравља Републике Србије. У питању је 80 slajsni скенер Aquilion prime Toshiba, који поседује савремене програме који омогућавају шири спектар услуга, поред досадашње дијагностике. Нови скенер садржи ангио програм, омогућиће праћење нодуса код плућних обољења. Једна од значајнијих предности је и могућност временског скраћења прегледа, као и смањење контраста који је код појединих прегледа неопходно дати. Нови скенер бележи и до 40% умањену дозу зрачења приликом снимања.

Поводом инсталирања новог CT уређаја, Општу болницу Ваљево је посетио доц. др Ференц Вицко, државни секретар Министарства здравља Републике Србије, који је овом приликом најавио даља улагања у Општу болницу Ваљево.

„Министарство планира да са улагањима од око 130 милиона здравствене установе у Србији подигне на ниво Београда. Нови CT уређај омогућиће подизање здравствених услуга у Оштој болници Ваљево на виши ниво. Уз наше улагање имали смо у виду и то да је ово једна од Општих болница која има и Центар за вантелесну оплодњу, а који сјајно ради јер има преко 200 рођених беба. Ту је и ангиосала која је јако важна, а морам напоменути и то да Здравствени центар Војводина има само једну ангиосалу, а овај регион већ има своју. Знамо да су међу незаразним болестима најзаступљеније болести срца и крвних судова. Обучен и стручан кадар за све то овде постоји и усвајају се бројне дијагностичке процедуре. У амбуланти у Дивцима је за потребе пацијената обезбеђен је лекар. Надам се да ћемо у блиској будућности бити у могућности да набавимо још један уређај“, истакао је доц. др Ференц Вицко, државни секратар Министарства здравља приликом посете Ваљеву. Он је рекао и то да се Министарство залаже за добре услове рада, нова радна места као и усавршавање постојећих кадрова.

О значају набавке новог скенера говорио је и градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић изразивши захвалности министарству што је препознало потребу набавке овако значајног уређаја „Знамо шта значи скенер, посебно за нас лекаре на секундарном нивоу здравствене заштите, у смислу диференцијалне дијагностике и третирању

онколошких пацијената. Оно што је за нас најзначајније јесте и третман тих пацијената. Град Ваљево ће учинити све да помогне Општу болницу која покрива један велики регион. Ми смо то већ урадили и у претходном периоду. Државни секретар је поменуо да ћемо имати инвестицију у оквиру амбуланте у Дивцима, а пошто је Град оснивач Дома здравља помагаћемо колико смо у могућности“, нагласио је овом приликом градоначелник Гвозденовић.

В.д. директора Опште болнице Ваљево др Зоран Ђурић истакао је да ће нови скенер бити у функцији за две седмице, чим буду завршена неопходна мерења и обука кадрова.

„За нашу болницу нови скенер значи пуно, јер су наши пацијенти морали да иду у Београд или Шабац. Најпре ће се радити снимања нашим онколошким пацијентима, а касније и свима осталима којима је неопходна ова дијагностика. Набавили смо још један ултразвук, портабилни који ће бити смештен у интензивној јединици“, рекао је овом приликом Ђурић и додао да је болница аплицирала и за нови рентген апарат.