Нови вртић, један од најлепших у Србији

Почетак » Нови вртић, један од најлепших у Србији » Вести » Нови вртић, један од најлепших у Србији
У Ваљеву је отворено ново обданиште у Градцу, пројекат вредан 200 милиона динара који је реализован у оквиру Програма подршке грађевинској индустрији  Министарства животне средине, рударства и просторног планирања. Нови објекат Предшколске установе „Милица Ножица“, где ће моћи да борави 400 малишана, је модерно архитектонско здање вредно пажње и по оцени многих спада у ред најлепших вртића у окружењу.
 
Отварањем новог вртића, првог на десној страни Колубаре, у Ваљеву је решен  дугогодишњи велики проблем смештајног капацитета Предшколске установе. Свечаном отварању присуствовали су Њ.Е Хана Хубачкова, амбасадорка Чешке Републике у Београду, министар просвете и науке Жарко Обрадовић, министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић, руководство града, епископ ваљевски Милутин, представници јавних предузећа и установа, као и многи други.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић овом приликом говорио је о значају реализације пројеката из Програма подршке грађевинској индустрији.
 
„Захвалност дугујемо пре свега Влади Републике Србије што је препознала потребе локалних заједница, а данас када присуствујемо отварању једног оваквог објекта, можемо бити поносни на оно што је учињено. Желим да честитам пројектанту и извођачима радова, јер изградња овог објекта је била захтевна. Сада смо добили један објекат за понос и он је најбољи доказ да, када се добар пројекат предложи и када се има разумевања на нивоу Владе Србије, онда се он и квалитетно реализује у корист свих нас, а посебно наших драгих малишана који ће овде боравити и који ће одавде кренути на прави животни пут како би једног дана били поносни грађани Ваљева“, рекао је између осталог градоначелник Јаковљевић.
 
Пројекат изградње новог вртића само је један од четири важна пројекта које је Град реализовао у оквиру Програма подршке грађевинској индустрији ресорног министарства. Заменик градоначелника Станко Терзић подсетио је приликом свечаног отварања вртића да је из овог програма урађена реконструкција Ургентног центра, пројекат вредан 22,5 милиона динара, као и  наставак изградње школе у Брђанима чија је вредност 57 милиона.
 
„Ових дана крећемо и са трећом фазом изградње школе и сам Град је обезбедио 50 милиона динара за те радове. Завршили смо и реконструкцију трећег спрата Дома здравља где је вредност радова била 11 милиона динара, а сада смо завршили и овај објекат у који је уложено 200 милиона и са овим обдаништем ћемо трајно решити проблем смештајних капацитета Предшколске установе „Милица Ножица“ у Ваљеву“, рекао је између осталог заменик градоначелника Станко Терзић и додао да је Град буџетом у 2012.-тој години предвидео 280 милиона динара за финансирање Прешколске установе што су значајно већа средства у односу на предходну годину.
 
„Нови вртић у Ваљеву је резултат једног тимског рада, а ни мене ни министра Дулића није требало убеђивати дуго у потребу изградње једног оваквог објекта. Ја могу слободно рећи да данас ви у Ваљеву имате најлепшти вртић у Републици Србији, нешто са чиме се овај град апсолутно може подичити и што другима може служити на узор. Ми смо овај пројекат прихватили са задовољством, јер нам је интерес да деца имају услове за квалитетан боравак и да кроз игру науче што више. Наш циљ је да унапредимо систем предшколског васпитања и образовања и да што више деце буде укључено у овај систем, јер што раније буду укључени, њихово ће знање у каснијим годинама бити квалитетније“, рекао је између осталог министар Жарко Обрадовић.
 
Министар Оливер Дулић овом приликом је истакао да је ресорно министарство покренуло реализацију укупно 250 пројеката у Србији. „Градило се у Србији заиста пуно спортских дворана, културних установа, болница, домова здравља, станова, школских и предшколских установа, а ја одговорно тврдим да је овој један од најлепших објеката где сам ја присуствовао свечаном отварању. Када смо кренули са изградњом кључна ствар је била да оно што започнемо, мора и да се заврши и иза тога је стајао наш лични кредибилитет“, оценио је министар Дулић.

Свечаном отварању новог вртића присуствовали су и представници чешке компаније ВХС из Брна, која је донирала чек од 100.000 динара, као и представници бензинске станице МОЛ која је донирала играчке и  дидактички материјал. Иначе, нови вртић има површину од 2000 метара квадратних и моћиће да прими 14 група деце, а у објекту ће бити запослено 40 радника.  

 

 

 

 

Leave a Comment