Новогодишњи пријем града Ваљева

Почетак » Новогодишњи пријем града Ваљева » Вести » Новогодишњи пријем града Ваљева

Традиционални новогодишњи пријем града Ваљева одржан је у понедељак 30. децембра у Холу Центра за културу Ваљева, у присуству званица из друштвено-политичког живота града.

 

У име града Ваљева, госте су дочекали градоначелник Станко Терзић, председник Скупштине др Михаило Јокић, заменик градоначелника Витомир Митровић и помоћници градоначелника Селимир Манојловић, Радоица Рстић и Драгољуб Крстић.

 

Осврћући се на прошлу годину, градоначелник Станко Терзић подсетио је на све што је урађено у 2013. години и најавио наставак започетих инвестиција за наредну годину.

 

Једна тешка година је иза нас. Мислим да то сви знамо. Када све саберемо и одузмемо, мислим да је успешно приводимо крају. Обезбедили смо да све градске службе и јавна предузећа од виталног значаја, функционишу без проблема. Такође смо омогућили финансијску стабилност, јер су сви корисници буџета на време и редовно добијали финансијска средства. Много смо учинили да помогнемо нашим социјално најугроженијим суграђанима. Од конкретних ствари бих истакао да је отворена друга фабрика „Горења“ која је запослила 600 људи, што је један респектабилан резултат. Наставили смо реализацију капиталних инвестиција од Хале споротова, школе у Брђанима, Дома војске, санације крова О.Ш. „Владика Николај“, интензивну изградњу улица и путева. Значајно је што радимо коридор за водоснабдевање од Фабрике воде према суседним општинама, за шта смо добили донацију од 6,3 милиона евра од Европске уније.

 

Највећи проблем представља укупан социјално-економски амбијент који је тежак и код нас и у целој Србији. У институцијама градске власти имали смо одређених проблема који су се испољавали некад у већем, а некад у мањем обиму. То је кулминирало на последњој седници Скупштине града, када смо усвојили буџет без подршке највеће владајуће и највеће опозиционе странке – СНС-а и ДС-а. Ми у наредном периоду морамо обезбедити политичку стабилност, јер је она основни предуслов да се може успешно радити.

 

Проблем нам представља и неизвесност око финансирања, јер су се изменили законски услови везани за финансирање локалних самоуправа од стране државе. То се већ осетило у приливима буџета, а идућа година доноси нове непознанице. 2014. година ће бити врло тешка са аспекта финансијског пословања. У првом кварталу ће бити врло ригорозне и рестриктивне мере у градском буџету.  Зато морам рећи да ће ићи само најнужније набавке на почетку године. Неће ићи ни тендери за извођење радова док небудемо сагледали какво ће бити пуњење буџета. Подсећам да ће је пре шест месеци на рачуну буџета било 270 милиона, сада имамо 48 милиона и да није било те штедње коју су нам спорили, ми сада не бисмо имали нормално функционисање града. Захваљујем се свима који су дали свој допринос да наш град функционише што боље.

 

Битно је да кадровски ојачамо Градску управу. Сувише су велики проблеми да квалитетни људи који располажу са стручним референцама не буду укључени у функционисање града. И зато на наше коалиционе партнере апелујем да своје стручне кадрове ставе у функцију.

 

Ја бих желео да се захвалим нашим коалиционим партнерима, који нас подржавају и који су показали висок степен лојалности, поузданости и честитости. То је редак пример у политици Србије и то је пример који треба следити. Захваљујем  на досадашњој сарадњи руководиоцима државних органа, директорима јавних предузећа, људима из културе и образовања, здравства и социјалне заштите. Надам се да ћемо и идуће године овако добро сарађивати. Желим вама и вашим породицама добро здравље и личну срећу“, поручио је градоначелник Ваљева.

 

Leave a Comment