О изградњи и санацији објеката оштећених у поплавама

Почетак » О изградњи и санацији објеката оштећених у поплавама » Вести » О изградњи и санацији објеката оштећених у поплавама
Заменик градоначелника Жарко Ковач и члан Градског већа Никола Радојичић одржали су данас редовну конференцију за новинаре са три тачке дневног реда: извештај о спровођењу Уредби о отклањању последица поплава из маја 2014. године (до сада су донете четири Уредбе, односе се на изградњу нових објеката уместо порушених, друга Уредба се односи на санацију оштећених објеката, трећа Уредба се односи на санацију инфраструктуре, а четврта на санацију водотокова), друга тачка данашње конференције за новинаре се односила на радове на санацији корита реке Колубаре и радове на инфраструктури, а трећа тачка се односила на припрему следеће седнице Скупштине која би требало да се одржи половином септембра месеца.
 
Уредба о изградњи објеката је дефинисала да се могу градити само они објекти који су оштећени у поплавама 2014. године, да морају бити породични стамбени објекти, да се мора прибавити документ о власништву, доказ о пребивалишту, да морају располагати парцелом где се кућа може изградити и да за ту парцелу морају постојати урбанистички услови. Сви ти услови морају да се испуне да би се донело решење.“За куће од 60 квадрата, вредност је два милиона, за куће средње величине вредност је 2,5 милиона, а за куће од 85 квадрата вредност је три милиона. Град Ваљево има 48 објеката за изградњу, од тога 26 објеката имају шести степен оштећења. Ми смо до сада решења могли доносити за ову прву групу од 26  и донели смо до сада 21 решење. 11 решења је позитивно, осам решења је за изградњу нових објеката и то се односи на оне који имају своје парцеле, за три предмета је донета одлука о исплати новчане помоћи, седам је одбијено јер немају све услове и три поступка су тренутно обустављена јер се не може доказати власништво. Што се тиче кућа које су на клизиштима, а њих је 16, ми смо на састанку прошле седмице у Београду разговарили о томе и добили смо позитиван одговор, чекамо од Канцеларије за обнову да нам достави одговор о прекатегоризацији. До сада 18 породица ће имати услове за изградњу нових кућа, а девет ће добити новчану помоћ. Код шест кућа које би требало дислоцирати, такође треба да се изврши прекатегоризација и чекамо одговор да ли ће се оне градити или ће бити исплаћена новчана помоћ“, рекао је заменик градоначелника Жарко Ковач говорећи о државној помоћи у области изградње нових објеката.
 
Управни поступак се спроводи и када је реч о санацији објеката и до сада је издато 90 решења. Од 90 решења колико је до сада издато, 44 је у првој категорији оштећења, 23 је другој категорији оштећења, 14 је у трећој, 4 је у четвртој и 4 је у петој категорији оштећења. „Саслушан је велики број странака, тако да ће процес доношења решења сада бити убрзан. Сва решења смо послали у Београд, један број решења је правноснажан“, рекао је Ковач.
 
Никола Радојичић, члан Градског већа говорио је о државној помоћи у области пољопривреде и привреде. У оквиру програма „Помоћ Европске уније за поплавњена подручја у Србији, Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација ФАО и град Ваљево позивају мала пољопривредна газдинства оштећена у мајским поплавама да се пријаве за програм помоћи намењен опоравку пољопривредне производње. Помоћ у овом програму подразумева пакете семена, ђубрива, садница, концентроване хране, као и помоћ у ситној  механизацији или сточном фонду, али само ако је потенцијални корисник имао такву врсту штете. Носиоци пољопривредних газдинстава оштећених у мајским поплавама, да би постали потенцијални корисници овог пројекта, треба да попуне пријавни формулар, који могу преузети у канцеларији своје месне заједнице. Прикупљање пријава траје до 1. септембра. Осим тога, УСАИД за једно са „Каритасом“ спроводи пројекат у коме ће град Ваљево учествовати и у коме ће 20-так домаћинстава добити помоћ у поплављеном подручју. Фондација „ASB“ тренутно спроводи пројекат санације оштећених објеката и 23 објекта у Ваљеву ће бити у овом програму. Очекује се да ће санација почети у наредних 15 дана. „Државни програм обнове за пољопривреду и привреду није донет и град Ваљево је са  Канцеларијом за обнову и развој ступио у контакт са многим фондацијама и узели смо учешће у неким пројектима које смо ми препознали као значајне. Фондација „Ана и Дивац“ је добила средства од Европске уније и град Ваљево је ушао у тај пројекат и данас су њихови тимови отишли да обиђу поплављене привреднике заједно са нашим стручним службама. Грант који је предвиђен пројектом је до 4000 евра по оштећеном објекту и биће у репроматеријалу, а критеријуме је определила Европска унија и по њиховој методологији ће се одређивати висина помоћи коју ће добити оштећени привредници“, рекао је између осталог Никола Радојичић, члан Градског већа на данашњој конференцији за новинаре.
 
Заменик градоначелника Жарко Ковач говорио је на данашњој конференцији за новинаре и о радовима на инфраструктури. „До сада је завршена санација или асфалтирање локалних путева у месним заједницама: Горња Буковица, Доњи Таор, Седлари и Јабланица. Започети су и тренутно се изводе радови у меснима заједницама: Доња Каменица и Поћута. Следећа етапа радова на локалним путевима предвиђена је у месним заједницама: Причевић, Ставе и Ваљевска Лозница. Урађена је пројектна документација за мостове, за мост на Градцу цена је око 12,5 милиона динара, а мост на Обници за Веселиновиће је процењен на око 24,5 милиона динара“, рекао је Жарко Ковач. Град је издвојио за санацију инфраструктуре 127 милиона динара, али од тога 52 милиона је већ утрошено по програму хитне санације током самих поплава. Град Ваљево очекује да ће  држава рефундирати трошкове који су остварени током самих поплава у висини од око 70-80%. „Процењена штета на ифраструктури је 350 милиона динара, што је знатно више од средстава која су опредељена за санацију. Детаљне извештаје о штетама смо доставили ресорној Комисији у Београду“, рекао је Ковач. Радови на санацији корита реке Колубаре су у току. Прву фазу радова извело је предузеће „Ерозија“, елаборат санације је урадило предузеће „Србија воде“, а за радове је опредељено 115 милиона динара. Радове изводи и предузеће „Јединство“ на санацији  постављања цевовода питке воде. Радови су почели јуче и на изради бетонског шахта код моста на Јадру, а након тога предузеће „Јединство“ из Ужица ће започети уређење цевовода који је ван трасе због поплава од мермерног моста код „Гранда“ па до железничког моста.
 
Говорећи о трећој тачки на данашњој конференцији за новинаре и најављујући седницу Скупштине, заменик градоначелника Жарко Ковач рекао је да би она требало да се одржи половином септембра месеца. Од важнијих тачака, између осталог,  на седници ће бити завршни рачун буџета, извештај о шестомесечној реализацији буџета за 2014. годину, урбанистички планови, одлука о изменама зона за наплату пореза на имовину.  
  

Leave a Comment