О могућностима сарадње између Ломбардије и Западне Србије

Почетак » О могућностима сарадње између Ломбардије и Западне Србије » Вести » О могућностима сарадње између Ломбардије и Западне Србије
Након недавне посете Италији, чланови делегације града Ваљева Драган Јеремић, директор ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“ и Ђорђе Милановић, директор ЈКП „Видрак“ одржали су данас конференцију за новинаре на којој су говорили о могућностима сарадње града Ваљева и Западне Србије са регијом Ломбардија. Делегација из Ваљева, у чијем саставу је био и помоћник градоначелника Милорад Илић, посетила је градове Милано и Варезе. „Имали смо три теме на састанцима који су одржани у Ломбардији, и то теме везане за енергетику, агропрехрану и екологију, а искористили смо и прилику да успоставимо контакте са руководством регије Ломбардија. Посетили смо из области екологије два објекта, депонију и објекат термовалоризатора. Што се тиче пољопривредне платформе, један се односи на откуп воћа и поврћа, а друга на паковање истог, односно уподобљавање за продају у мега маркетима. Договорили смо да 23. фебруара дође у Ваљево власник једне ове платформе из Италије како би разговарали о могућностима сарадње. Када говоримо о области енергетике, били смо у посети Canadoil group која има 11 фабрика на четири континента и која се бави гасификацијом и ту смо видели једну могућност да наша топлана у наредном периоду са мазута пређе на гас“, рекао је између осталог Драган Јеремић говорећи о недавној посети Италији и истакао да је овом приликом покренута иницијатива да регија Ломбардија потпише Меморандум о сарадњи са регијом Западне Србије. Делегација из Ваљева овом приликом састала се и са градоначелником града Варезе и упутила позив тамошњем кошаркашком клубу да буде гост Ваљева и да учествује на кошаркашком турниру „Лука Станчић“.
 
Ђорђе Милановић говорио је о систему одлагања смећа у Милану. Он је овом приликом истакао да би и Ваљево могло убудуће да размисли о неким добрим решењима коришћења смећа у сврху производње топлотне енергије. „У Италији нема већих депонија, свуда су изграђени термовалоризатори. Они на тај начин производе електричну енергију и потом је претварају у топлотну енергију којом греју град. Ако знамо каква је ситуацију са депонијом Каленић, а сама изградња Каленића кошта око 20 милиона евра, док би термовалоризатор мањег капацитета коштао око 25 милиона евра, можда би требало да размислимо и о овом пројекту. Али то не би могло да се реализује на територији општине Уб, односно Каленића. Најлогичније би било на локацији садашње Топлане, јер не би било трошкова за мазут па би требало размишљати о томе“, рекао је Милановић на данашњој конференцији за новинаре.
 
Током боравка у Италији, делегација града Ваљева је договорила са градоначелником града Варезе, да крајем марта буде одржана конференција привредника града Варезе на којој ће бити представљени и привредни потенцијали града Ваљева. Том приликом биће  речи и о могућностима сарадње у области привреде.
 

Leave a Comment