О плановима уређења туристичког простора Петнице и нелегално изграђеном путу код пећине

Почетак » О плановима уређења туристичког простора Петнице и нелегално изграђеном путу код пећине » Актуелно » О плановима уређења туристичког простора Петнице и нелегално изграђеном путу код пећине

Радна група за израду туристичког простора Петнице планира да кроз значајна улагања унапреди постојеће садржаје и уведе нове који ће ову урбанистичку целину учинити још привлачнијом за туристе и посетиоце. „Овај простор имамо намеру да ставимо у функцију и да то буде један нови туристички простор који ће бити на понос граду Ваљеву. Петничка пећина је само један од садржаја, језеро,  Спортско рекреативни центар Петница је такође од изузетног значаја, а уз Истраживачку станицу и изградњу Опсерваторије на Рогљевићу, цео овај простор је унапред предодређен да буде научно-технолошки и истраживачки центар који ће представљати туристичку атракцију Ваљева“, нагласио је на данашњој конференцији за новинаре заменик градоначелника и председник Радне групе за израду туристичког простора Петнице др Драган Јеремић.

Он је овом приликом указао на проблем који је направљен нелегалном изградњом макадамског пута надомак Петничке пећине где је већ планирано уређење простора. „Нелегалном изградњом пута, цео простор око пећине је девастиран и то је велики проблем, а одговорни се морају казнити. Ми смо планирали по пројекту да урадимо овде дрвени мост и то ћемо и реализовати“, рекао је Јеремић и додао да је нелегална изградња пута повод да надлежни органи Града и инспекцијске службе реагују, као и то да ово није једини пример, јер постоји и пример дивље градње на реци Градац, где се гради ноћу и недељом што је велики проблем спречити. Град је планирао да откупи један део парцела у Петници, код пећине и код језера, а детаљни урбанистички план Петнице је у изради, што ће бити важан предуслов за даљи развој овог простора.

Заменик градоначелника је овом приликом говорио и о ситуацији са каменоломима. „Имали смо прилике да видимо шта се дешава са каменоломима и користим прилику да изразим негодовање у вези малтретирања новинара Телевизије Ваљево плус. То је непримерено понашање и говори о бахатости, што се мора спречити. Град Ваљево мора да нађе начин и да стави у функцију каменоломе, али уз услов да се поправе путеви који се оштете. Исти проблем имамо и са „Србија шумама“, а за све то се мора наћи решење“, оценио је Јеремић.

Члан Градског већа и заменик Радне групе за израду туристичког простора Петнице Давид Максимовић изразио је отворено негодовање због нелегалне изградње пута код Петничке пећине која је заштићено природно добро. Град Ваљево је определио средства за прву фазу уређења простора испред Петничке пећине и тај пројекат је урађен у сарадњи са Заводом за заштиту природе. Такође ће бити уређена и унутрашњост пећине. „Циљ нам је да се овај простор сачува, а и да се мост врати у првобитну функцију, јер је сада срушен. Израда идејног решења за пројекат изградње канализационе мреже у Петници биће завршен у наредна два-три месеца, у току је и израда неколико пројеката саобраћајне инфраструктуре, а у плану је и уређење Петничког језера“, рекао је Максимовић и додао да су поред тога предвиђени и нови садржаји у СРЦ „Петница“.