О санацији штета од поплава и клизишта у ваљевском крају

Почетак » О санацији штета од поплава и клизишта у ваљевском крају » Вести » О санацији штета од поплава и клизишта у ваљевском крају
У протеклој години из градског буџета издвојено је 131.400.000 динара за санацију штета на инфраструктури насталих услед поплава и клизишта, од тога, из републичког буџета рефундирана су 52.000.000 динара као надокнада хитних санација које су изведене током поплава у мају месецу прошле године. У току прошле године укупно је предвиђено 45 милиона динара за санацију локалних и некатегорисаних путева, за уређење водотокова 4 милиона, за изградњу и реконструкцију мостова 17 милиона и за санацију клизишта 13 милиона динара.
 
О изградњи, санацији објеката и инфраструктуре на подручју града Ваљева говорили су на данашњој конференцији за новинаре заменик градоначелника Жарко Ковач и члан Градског већа Никола Радојичић. Они су нагласили да су четири куће на Петом пуку, чија је изградња финансирана из донаторских средстава Уједињених Арапских Емирата, завршене, а да је у току изградња преостала 22 објекта, такође из донаторских средстава и да ће они бити завршени на пролеће. 
 
„До сада је обрађено 2366 захтева, од тога 332 предмета је реализовано. 52 објекта је било  предвиђено за изградњу, од тога 26 је завршено или је изградња у току, 10 је исплаћено, 13 захтева је одбијено, а у три случаја поступак је обустављен. Укупно је 278 захтева  примљено за санацију објеката, од тога издата су 233 решења. За њих је предвиђено за исплату 45.900.000 динара, а до сада је исплаћено 43.420.000 динара што је нешто више од 95%“, рекао је између осталог заменик градоначелника Жарко Ковач. Он је говорио и о санацији инфраструктуре која је финансирана из градског буџета, а коју је реализовала ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“. „Што се тиче санације речног корита Колубаре и санације речних корита других река, радови се одвијају у континуитету. Ту се пре свега мисли на радове на регулисаном делу корита реке Колубаре од тениских терена до моста. Рок за завршетак радова је 15. јун, а извођачи радова најављују да ће санација бити завршена раније. Када говоримо о одбрани од поплава, можемо да кажемо да су обезбеђена средства за завршетак бране и акумулације Стубо Ровни и да би требало да она буде у функцији у току ове године. Што се тиче санације магистралних и регионалних путева, један број најважнијих клизишта и одрона је уређен, а преостали ће бити завршени на пролеће. Када је реч о штетама на привредним објектима и пољопривредним газдинствима, пријављена је штета на 61 привредном објекту и на 927 пољопривредних газдинстава“, рекао је између осталог заменик градоначелника. 
 
Члан Градског већа Никола Радојичић говорио је о кућама које су изграђене или које су у изградњи из донаторских средстава. Овог пута он је нагласио да су четири куће на Петом пуку изграђене, а да је изградња 22 куће у току. „Од 22 куће чија је изградња у току, девет гради ASB средствима Делегације Европске комисије, а 13 гради UNOPS средствима Уједињених нација. Сви објекти су започети, код свих је изградња у току, а временски услови су прекинули за сада радове. Степен изградње на свих 22 објекта је 60%. Објекти ће бити завршени до пролећа, а уколико временски услови буду дозволили, радови ће се интензивирати „ рекао је Никола Радојичић члан Градског већа и додао да ће конкурс за доделу државне помоћи из привредне делатности трајати до 15. фебруара. 
 

Leave a Comment