О сарадњи са привредницима из Немачке

Почетак » О сарадњи са привредницима из Немачке » Актуелно » О сарадњи са привредницима из Немачке

Представнике Фондације „Конрад Аденауер Штифтунг“ и госте из Немачке, власнике једне дестилерије,  данас је примио градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић. Тема данашњег састанка је привредна сарадња, пре свега у области пољопривреде и производње пића.

„Ми смо до сада много сарађивали са Конрад Аденауер фондацијом и радујем се наставку сарадње. Јер, Немачка је најјача земља у Европској унији, која је локомотива Европе и носилац привредног развоја“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Норберт Бекман Дирекс, директор представништва Фондације у Србији је истакао да је Србија на добром путу у развоју привреде и сарадњи са Европом, а програм „Европа у мом граду“ за циљ има да приближе приведнике две земље, како би разменили идеје и искуства за будућу сарадњу.

„Србија и Немачка су партнери у Европи и Србија је на путу ка ЕУ, а ми верујемо да ће тај пут бити веома успешан. Желим да подвучем да је Самит у Софији био веома успешан, јер смо видели како  су председник Србије г. Александар Вучић, Туск, Јункер и Борисов заједнички наступили на Самиту. То значи да су Србија и председник Вучић препознати као главни партнери у региону. Има пуно посла у Србији, али ми знамо да сте компетентни, страствени и знамо да волите креативно да радите. Наша порука из Фондације „Конрад Аденауер“, коју шаљемо у свет, коју шаљемо у Берлин, Брисел и свима онима који то желе да чују је да је Србија одличан партнер у ЕУ“, рекао је Норберт Бекман Дирекс. Он је појаснио да пројекат „Европа у мом граду“ значи да се конкретизују циљеви и идеје.

У том контексту су данас присуствовали и гости из Немачке, Ерик и Ирис Кулман, привредници, власници дестилерије.

„Они нису из политике, већ долазе из стварног живота. Они су привредници, баве се производњом ракија. Такође су заступљени у немачким удружењима, која преговарају са владама о условима рада на тржишту. Важно је да разговарате, осмислите будуће кораке и планове. Поглавље које се односи на пољопивреду, није још увек отворено, тако да можемо искористити овај моменат за размену искустава и идеја, за неке нове и иновативне кораке“, закључио је Норман Бекман Дирекс.

Данашњем сасатанку су присуствовали, професор Владан Ивановић задужен да предочи партнерима социјалну и тржишну економију, као и могућност да се имплементира у Србији, Александра Поповић из програма „Европа у мом граду“, Весна Матић из Националног конвента за ЕУ, који институционално подржава преговоре са ЕУ и Фридрих фон Вулфен из Фондације „Конрад Аденауер Штифтунг“, једног младог и перспективног дипломату.

О могућностима сарадње са градом Ваљевом, поред градоначелника су говорили и председник Скупштине Милорад Илић и Никола Радојичић, помоћник градоначелника.