О српској економији током мандата нове Владе

Почетак » О српској економији током мандата нове Владе » Вести » О српској економији током мандата нове Владе
Стална конференција градова и општина (СКГО), Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ) организовали су округли сто у Ваљеву о теми „Визија 2016-нова агенда за будућу Владу, шта треба урадити за српску економију током мандата нове Владе“. Циљ дискусије био је да се кроз дијалог релевантних саговорника дође до пакета мера за јачање економије које је потребно преузети након предстојећих избора. Учесници скупа били су привредници са подручја града Ваљева и Шапца, чланови Привредног савета града Ваљева, представници локалне самоуправе, економски стручњаци, одборници, функционери политичких странака. Дискусија је вођена о конкретним предлозима о економским реформама које ће обезбедити већи привредни раст и повећање запослености у наредном периоду.
 
„Очекују нас велике реформе, како пензионог система тако и пореског, тако да је велики изазов пред новом Владом која ће морати да се суочи са великим променама како би српска економија напредовала и успешно функционисала“, рекао је између осталог у уводном излагању граоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
 
„Захваљујући активностима градоначелника и уз његову подршку, обезбеђена је видљивост града Ваљева на економској мапи Србије. И овај округли сто који се одржава у Ваљеву доказ је за то, јер је на овај начин обезбеђено учешће привредника у дефинисању тема од значаја за даљи развој привреде у Србији. Ваљево је град који има традицију и то пре свега индустријску, људе и привреднике, али и локалне политичаре који разумеју како треба радити на развоју економије“, рекао је између осталог Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО и додао да су округли столови са овом темом организовани у неколико градова и општина Србије, како би се обезбедио приступ информацијама, али да се посебан значај придаје већим градовима као што је Ваљево.
 
„Када правимо поређење, мислим да смо ми у Београду у мало бољој ситуацији јер имамо више инвестиција и сваком инвеститору је лакше да улаже у град у коме је обезбеђена добра инфраструктура, ауто-пут, близина аеродрома и других ресурса“, оценио је овом приликом у Ваљеву председник градске општине Нови Београд Дејан Миленковић. „Уз то, сваки град би требало да обезбеди и боље кадровске потенцијале, а привреда не би требало да буде оптерећена бирократијом“, рекао је Миленковић и додао да је НАЛЕД доделио сертификате градовима и општинама за повољно пословно окружење, међу којима је и Ваљево, и да је тај програм већ дао веома добре резултате. Колико је тај програм добар говори и чињеница да ће  ускоро и Хрватска почети да га примењује као пример добре праксе преузет из Србије.

У дискусији на округлом столу одржаном у Ваљеву, учествовали су поред осталих и Alexander Grunauer, директор GIZ/KWD пројекта и Драган Спирић, помоћник градоначелника града Врања.  

 

Leave a Comment